Hírek

2004.10.28. 06:38

Arkan emberei rács mögött

Már kilenc gyanúsítottja van annak a nemzetközi egyvercsempészügynek, aminek kapcsán augusztus elején Kecskeméten fogták el a magyar futárokat.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A kecskeméti benzinkútnál kommandósakcióval kezdődött a banda felszámolása
[/caption] Egy pécsi és két budapesti férfit fogott el a kommandó még augusztus 4-én Kecskeméten, a város szélén lévő benzinkútnál.
A trió két autóval érkezett, egy Skodával és egy másik, kísérő autóval. Az utóbbiban két testőr ült, a Skodában pedig egy vadonatúj Scorpio, egy erősen használt Kalasnyikov és két pisztoly, valamint száz géppisztolylőszer volt. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) már másnap magához vonta a vizsgálatot, ugyanis felmerült, hogy nemzetközi fegyvercsempészbandáról van szó.  Szeptember 15-én már arról számolt be az NNI, hogy újabb öt gyanúsítottat fogtak el. Kettő budapesti, kettő szerb és egy bala-tonvilágosi férfit vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban, ezúttal kommandós közreműködéssel.
Az utóbbi R. László, a más bűnügyekből közismertté vált Conti Car egyik volt ügyvezetője. Állítólag hozzá kapcsolódik a Kecskeméten elfogott két budapesti férfi.
A két szerb, Slobodan S. és Nemet E. a délszláv háborúban is részt vett. Arkan kapitány, azaz Zeljko Raznatovic alatt szolgáltak Boszniában. Az eddigi adatok szerint ők csempészték Magyarországra a fegyvereket Szerbiából. Időközben újabb gyanúsítottat fogott el a terrorelhárító kommandó. A horvát Vladimir F.-et a VI. kerületben kapták el.
– Megerősítem a horvát állampolgár elfogását. A nyomozás során természetesen felvettük a kapcsolatot a külföldi állampolgárok országainak hatóságaival. – mondta Horváczy Emese, az NNI szóvivője.

Arkan, a háborús bűnös, hazánkat vette célba

Négy évvel ezelőtt Belgrádban az Intercontinental Hotelből távozó Arkant géppisztollyal kivégezték. A hágai törvényszék korábban vádat emelt ellene. Mégpedig az 1991 és 1995 között Boszniában és Horvátországban elkövetett emberiségellenes és háborús bűncselekmények miatt. Egyes hírek szerint halála előtt a magyar titkosszolgálatok szorították ki Szeged térségéből, ahol földet akart vásárolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!