Hírek

2004.10.18. 10:55

Ankara megelőzheti Zágrábot a csatlakozásban

Zágráb csekély együttműködése a hágai Nemzetközi Törvényszékkel veszélyezteti Horvátország EU-felvételének menetrendjét.

Gyulay Zoltán

Horvátországnak az Európai Unióba vezető útját akadályok nehezítik. A csatlakozási tárgyalások felvételéről a december 17-i EU-csúcsnak kell döntenie. A kimenetel eddig nem volt kétséges. Az utóbbi időkben azonban mind több kérdőjel tornyosul. Elképzelhető, hogy az állam- és kormányfők Törökországgal kapcsolatban elsütik a rajtpisztolyt, miközben Horvátországot kispadra helyezik.
Mindez főként egyetlen személy miatt. A horvát hatóságok ugyanis késlekednek a szökésben lévő Ante Gotovina volt tábornok felkutatásával és kiadatásával. Gotovina a szerb civilek ellen 1995-ben súlyos háborús bűncselekményeket követett el.
Az Európai Unió Carla del Ponte, a Háborús Törvényszék fővádlója mögött áll. Mindaddig tehát, amíg Zágrábot el lehet marasztalni az ügyben, a csatlakozási tárgyalások késedelmet szenvednek. Néhány tagország – mindenekelőtt Nagy-Britannia – ezt alapvető feltételként fogalmazza meg. Ugyanakkor Günter Verheugen távozó bővítési biztos nem tart meglepő fordulattól Horvátországgal kapcsolatban.

Gianfranco Fini „történelmi” kijelentései

Horvátországban teljesen „kibuktak” Gianfranco Fini olasz miniszterelnök-helyettes kijelentésétől. A Szlobodna Dalmacija című horvát napilapnak azt nyilatkozta: „A horvát tengerpart – Dalmácia, Isztria és Fiume – mindig is olasz volt, és ma is az. Nemcsak azért, mert népcsoportjaink egy történelmi időpontban ott telepedtek le. Ez a terület egykor Velencéhez tartozott, előtte pedig a Római Birodalomhoz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!