Hírek

2004.10.18. 07:04

Amerikai katonák láthatatlan sérülése

Az Irakból és Afganisztánból hazatért, sebesült amerikai katonák több mint hatvan százaléka traumatikus agysérülésben szenved.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="288"] A korábbi amerikai veteránok húsz százaléka szenvedett ettől a kórtól
[/caption]A harci sérüléseknek van egy fajtája, amely aggasztóan nagy méreteket ölt az Egyesült Államok Irakban és Afganisztánban viselt háborújában. És ez nem más, mint a traumatikus agysérülés (TA). Számos esetben elsiklanak fölötte az orvosok, ezért láthatatlan sérülésnek is hívják.
Sok családban tanácstalanul állnak a hősük megváltozott viselkedése előtt. Nem értik, hogy a szeretett férfi miért fordult ki önmagából. Az USA-ban egyre több figyelem irányul a jelenségre, mivel a TA-betegek aránya hatvanszázalékos, szemben a korábbi háborúkban tapasztalt húsz százalékkal.
 A TA-betegek olyanok, mint a pici gyerekek. Emlékezetük nagy része elveszett. A legegyszerűbb feladatokat sem tudják megoldani. A rehabilitációs központokban újra meg kell tanulniuk enni, vécére járni, fogat mosni, borotválkozni.
 A legtöbben azt hiszik, Irakban elaludtak, majd Amerikában ébredtek fel. Rá kell döbbenniük, hogy nem azok, akik voltak. Voltaképpen ettől a felismeréstől indul a kezelés, amelyet szakápolók végeznek hosszú hónapokon át.
A családjukhoz visszatért TA-veteránok korántsem gyógyultak. Ám értetlenség övezte sorstársaikkal szemben nekik legalább van reményük a felépülésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!