Hírek

2004.10.27. 01:15

Alattomosan gyilkol a mustgáz

Ölt a mustgáz. Vasárnap Győrságon egy 66 éves férfihoz érkezett későn a segítség. Hétfőn ketten is életüket vesztették Lajos-komáromban. Kedden Alsódobszán nem tudtak már segíteni a mentők. A hónap elején Simon-tornyán egy idős asszony ment le a pincébe mustért, és már nem tudták megmenteni az életét.

Lengyel János

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Fotó: Riskó Gáspár
[/caption]Hiába a figyelmeztetés, minden évben országszerte szedi áldozatait az alattomos gyilkos. A szüreti örömöket minden évben beárnyékolják ezek a tragédiák. A borkészítés veszélyes üzem, ahol forr a must, ott az alkoholos erjedés melléktermékeként mustgáz keletkezik. A szén-dioxid színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb, szinte észrevétlenül tölti ki az alacsonyan fekvő üregeket. A pincékből eközben kiszorítja az oxigéndús levegőt.

– A szén-dioxid úgy viselkedik a pincében, mint a víz a fazékban, alulról tölti fel a helyiséget – mondja Szerémi György megyei mentőfőorvos. Hozzáteszi: a gáz alattomos, szabad szemmel észrevehetetlen. 30-40 százalékos töménységben már narkotikus hatásai vannak, egy-két lélegzetvétel után elkábít, elaltat. Kicsi a túlélés esélye, amit a mentés szakszerűsége is befolyásol. Szakemberek szerint az áldozatok számát növeli, hogy rendszerint a menteni érkezőket is megöli a mustgáz. Felkészületlenül, légzőkészülék nélkül nem tanácsos az oxigénhiányos pincébe menni. Sokan azonnal segítenének, mert úgy ítélik meg, nincs idő a szellőztetésre. S ez újabb tragédiához vezet. A mentők egyébként nem rendelkeznek ilyen készülékekkel, ezért ha baj van, a katasztrófavédőket hívják.

– A nagyobb borászatokban szigorúak a szabályok, s nem kap működési engedélyt az, aki nem építi ki a mustgázelvezető rendszert – mondja Komáromi Ferenc, a szőlősgyöröki Szent Anna Borház tulajdonosa. – Itt esetleg a spórolás, a kis teljesítményű ventilátor okozhat gondot és az, ha elzárják a levegő mozgásának útját. A családi pincékben is érdemes áldozni a szellőztetésre. Ha nincs áram, akkor a hagyományos kéményszellőzést célszerű kiépíteni úgy, hogy a legalsó nyílás az aljzattól 10 centiméterre legyen. A borosgazdák tudják: amikor kimennek a présházba, akkor szeptembertől novemberig legalább egy órát szellőztetni kell a pincét. Utána is csak égő gyertyával szabad a földfelszín alá menni.

A gyertya olcsó és megbízható segítség

Mielőtt a pincébe indulunk, a gyertyát erősítsük egy kétméteres léc végére és gyújtsuk meg. Ügyeljünk arra, hogy mindig magunk előtt, térdmagasságban tartva haladjunk a lépcsőn lefelé. Ha a láng pislákol, a gyertya elalszik, haladéktalanul hagyjuk el a helyiséget. Ha tiszta a levegő, akkor a pincében a hordók aljával azonos magasságban helyezzük el a gyertyát. Fontos, hogy ez az életmentő eszköz mindig a szemünk előtt legyen.

Figyelmetlenség miatt lelték halálukat

Tavaly szeptembertől novemberig tizenöten vesztették életüket mustgázmérgezés miatt, a tűzoltókat összesen harmincnégyszer riasztották. Idén az alsódobszai férfi volt a hatodik áldozat. Évente átlagosan 10-12 ember halálát okozza ilyen figyelmetlenség.

Szőlő és bor: jó az idei termés

hazánkban tavaly mintegy 600 ezer tonna szőlőből 3,8 millió hektoliter bor készült. Ebből 750 ezer hektoliternyi került külföldre, 250 ezer hektoliterrel kevesebb, mint 1999-ben. Az idén várhatóan 800 ezer tonna szőlő kerül a pincészetekbe, amelyből 5,3 millió hektoliter bort készíthetnek a gazdák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!