Hírek

2004.10.15. 12:45

Ágyúval lőttek a viharra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke nemrég kollégáival utánanézetett, mennyire igaz, hogy az elmúlt években egyre kevesebb a hó Budapesten. Az adatok pont az ellenkezőjéről szólnak.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="247"] Az időjárás roppant szeszélyes. Tavasszal ősz, ősszel pedig tavasz is lehet, s ez megterheli a szervezetet.
[/caption]– Az időjárás két hétig képes emlékezni, két hétig a korábbi események még éreztetik hatásukat – árul el egy szakmai titkot dr. Mersich Iván, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke. A legnagyobb előretekintés, amelyen belül még jó eséllyel megjósolható az időjárás, egy hét.
Az OMSZ ez évi költségvetése 2,8 milliárd forint. Felét az állam biztosítja, míg a másik felét a szolgálatnak kell előteremtenie. Vevőik közé tartozik például a Mol: a cég az időjárás függvényében alakítja gáz- és egyéb nyersanyagvásárlásait, így milliárdokat takarít meg a raktározáson.
Az intézetnél 284-en dolgoznak, kétharmaduk meteorológus. Kedves félreértés, hogy a harangozás elűzi a jégesőt. Az elnök ezzel kapcsolatban elmondta, Mária Terézia idejében még ágyúval is lövettek a viharra.
Hazánkban az első meteorológiai adatsorokat 1789-ben Budán vették fel. Az OMSZ-t 1870-ben alapította I. Ferenc József. A meteorológiát sem hagyta érintetlenül a trianoni békekötés. A szerződés ugyanis külön kitért arra, hogy az utódállamokhoz csatolt területek adatait át kell adnunk.

Óriási ingadozások folyamatosan

A ma tapasztalható Kárpát-medencei jelentős hőmérséklet-ingadozások korábban is léteztek. Az ideihez hasonló hőségnapok a harmincas és az ötvenes években fordultak elő legutóbb. Az üvegházhatás valóban felmelegíti a földet, ám a levegőbe kerülő ipari anyagok épp ellentétes hatást fejtenek ki.

Harc dúl a meteorológusok piacán

A rádiókban és tévékben szereplő meteorológusokat a média választja ki. A kommunikációs társaságok kikérik az OMSZ-től a kiszemelt szakembereket, s velük külön szerződést kötnek. Ők továbbra is közszolgálati alkalmazásban maradnak, s külsős feladataikat csak akkor láthatják el, ha azok nem mennek a munka rovására. A piacon egyébként élénk harc dúl a maszek és az állami meteorológusok között. Egy biztos, az OMSZ és az állam együttesen évi 661 ezer eurót fizet a műholdakról hozzá befutó adatokért, továbbá ugyancsak súlyos milliókba kerül az adatgyűjtő-hálózat fenntartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!