Hírek

2004.10.23. 00:47

A villához nem jár mindig személyzet és kertész

A nagyköveti szintű diplomaták teljes személyzetükkel érkeznek budapesti bérelt otthonukba. A hazánkfiai által keresett árért az irodák nem tudnak semmit ajánlani.

Hajnal László

[caption id="" align="alignleft" width="284"] Nem a bérlakások drágák Budapesten, hanem a magyarok pénztárcája vékonyabb a kelleténél
[/caption]Pasarét, Rózsadomb, Naphegy, a Gellérthegy déli oldala, Normafa, az Orbán-hegy és az Istenhegyi út környéke – a fővárosban leginkább errefelé keresnek szálláshelyet maguknak a hoszszabb távra érkező külföldiek.

A CD Hungary Rt. által kínált 1400 lakás, ház 80 százaléka mindig foglalt. A havonta és négyzetméterenként 2–5 ezer forintos árakat azonban jórészt csak az üzletemberek, illetve diplomaták tudják megfizetni. Sokan választják a villabérlést, aminek előnye és hátránya is egyben, hogy a bérelt területen kívül más szolgáltatást csak külön megállapodás fejében vehetnek igénybe. A villákban nincs személyzet, sem takarítás. Mindezt külön szerződéssel biztosíthatják maguknak. A tapasztalatok szerint inkább a céges ügyfelek élnek a kertész, takarító, költöztető kényelmével – írja a Világgazdaság.

A diplomaták által keresett lakásoknál is nagyok a különbségek. A nagyköveti szintű diplomaták teljes személyzetükkel érkeznek. Egy kisebb diplomatalakásba csak takarító jár. Bérleti szerződést egy évnél rövidebb időre nem szoktak kötni, és ez alatt az idő alatt is a bérlő elvárja, hogy a tulajdonos költsön az ingatlanra, ügyeljen annak karbantartására. Mindennek a szöges ellentétével találkozunk, ha azt vizsgáljuk, hol, hogyan, mennyiért keresnek lakást a honi átlagpolgárok. Kiadó lakást keresek havi 40–50 ezer forintért – gyakorta látunk ilyen cetliket kiragasztva villanyoszlopra, házfalra. Ismerve a magyar kereseti viszonyokat, honfitársaink zömének pénztárcája nem bír ennél több havi kiadást. Ezt erősítette meg lapunknak Károly Péter, a Zentai és társa ingatlanközvetítő iroda munkatársa is. A hozzájuk betérők túlnyomó többsége enynyiért szeretne lakást bérelni. Ezen az áron viszont nem tudnak ajánlani semmit. Azért nem, mert a 40–50 ezres lakások lábon elkelnek, be sem kerülnek az irodák kínálatába. Náluk a legolcsóbb lakásbérletért 70–80 ezret kérnek havonta, a felső határ pedig a csillagos ég. 

Nehéz megbecsülni, hogy a fővárosban mennyi lakás forog bérletben – mondta Bata Pál, a Lakásbérlők Szövetségének elnöke. Amire viszont mérget lehet venni, hogy 95 százalékuk feketén kel el, amiért a rossz adószabályozást kárhoztatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!