Hírek

2004.10.29. 06:24

A világ legnépszerűbb és legdrágább show-műsora

Stílusosan az előző idény bajnokának, a Detroit Pistonsnak az otthonában indul útjára a labda az NBA 59. idényének kezdetét jelezve.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="245"] Shaquille O’Neal átigazolása jelentette az NBA holtszezonjának legnagyobb szenzációját. Az LA Lakers szupersztárja Miamiba szerződött.
[/caption]Ettől fogva nincs megállás: a liga 30 csapata egyaránt 82 mérkőzést, azaz összesen 2460 mecscset játszik az április 20-ig tartó alapszakasz során. A java persze csak utána jön, három nappal később kezdődik a rájátszás, hogy legkésőbb június 23-án megkoronáztassék a király, ahogy odaát hívják a világbajnok.

Mint majd’ minden évben, idén is vannak változások. Ezek közül a legfontosabb, hogy átalakították a csoportbeosztásokat. Tavaly 29 csapat versengett két főcsoport négy konferenciájában. Idén 30 együttes küzd hat, egyenként ötcsapatos konferenciában.

Az új beszálló egy régi csapat, a Charlotte Bobcats. Charlotte városa 1988 és 2002 között a Hornets csapatának adott otthont, ám az egyesület csődbe ment, a franchise-jog pedig New Orleansba költözött. A város azonban nem bírta kosárlabda nélkül, visszaszerezték hát az alapítás jogát, és Hiúzok néven újra parkettra léphetnek a helyi fiúk. Sőt, jövő őszre még új, 18 500 fős arénát is kapnak.

A csapatok átlagban 2,1 naponta lépnek pályára, hogy lejátsszák 4x12 perces mérkőzéseiket. A találkozók sokasága és az ország nagysága miatt a klubok gyakorta túráznak: például a Los Angeles Lakers gárdája repülőre ül, átruccan keletre és „végigjátssza” a partot Bostontól Washingtonig. Az idény kezdete előtt a fiúk egy hónapos edzőtáborozáson vettek részt, itt volt mód helyretenni a nyáron legatyásodott játékosokat és begyakorolni az évad során használandó taktikai elemeket. A szezonban a rengeteg meccs és utazás miatt ezekre nincs mód.

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Shaquille O'Neal
[/caption]A holtszezon legnagyobb átigazolási híre egyébként Shaquille O''Neal nevéhez fűződött. A Los Angeles Lakers menője egy másik napsütötte városba, Miamiba tette át a székhelyét. A kaliforniai csapatnál nem sokáig bánkódtak emiatt, főképp a gárda másik klasszisa, Kobe Bryant örült ennek. A két sztár ugyanis finoman szólva sem kedvelte egymást, de ezzel Bryant maradt vezér.

O''Nealt egyébként Vlade Divaccal pótolta a Lakers szakmai stábja. A 36 éves klasszis idényenként 4,6 millió dollárral gazdagodik majd. O’Nealen kívül egyébként egy másik sztár, Gary Payton is távozott Los Angelesből.
A kilencszeres All Star-válogatott klasszist a Boston Celtics előnyösebb szerződéssel édesgette magához. Vagyis a Lakers idén gyengébb kerettel rajtolhat.

részletes meccs-menetrend: www.nba.com/schedules/index.html

Kobe Bryant és Shaq O’Neal már négy gyűrűt szerzett magának

Franchise

Minden egyesület azonos felépítéssel működik, mindenkire ugyanazok a szabályok érvényesek. A klubalapítás joga az NBA legfelső vezetésének kezében van. A nagyfőnök David Stern komiszszárius.

Draft Olyan, mint egy piac, játékosokat, játékjogokat és választási sorszámokat adnak-vesznek.

A választási sorrendben a rájátszásról lemaradó (relatíve gyengébb csapatok) élveznek előnyt, ők választhatják ki a legígéretesebbnek tűnő fiatalt, akivel aztán több évre szóló szerződést kötnek.

Fizetési sapka A ligában alapvetően minden csapat ugyananynyit költhet a játékosok bérezésére, ezt az összeget az ötévente megkötött kollektív szerződésben rögzítik.

Dwight Howard

A 2004-es drafton az atlantai keresztény főiskola 19 éves erőcsatárát választották ki elsőnek. Az Orlando Magic 1992-ben is elsőként választhatott, akkor Shaq O’Neal volt a nyerő. Howard középiskolásként az öszszes elképzelhető elismerést bezsebelte, Georgia államban Mr. Kosárlabda-díjat

kapott.

Aranygyűrű A végső győztesnek járó fehérarany gyűrűből az aktív játékosok közül Kobe Bryant és Shaquille O’Neal büszkélkedhet a legtöbbel. A Lakers mezében 2000, 2001 és 2002-ben nyertek bajnoki címet.

Pénz Igaz, hogy idén Shaq teheti zsebre a legtöbb pénzt (majd’ 30 millió dollárt), de a legjobb szerződése Kevin Garnettnek van. Tavaly kötött 2009-ig szóló kontraktust csapatával, mely 125 millió dollárt garantál neki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!