Hírek

2004.10.25. 05:46

A MOB-elnök érthetetlen bújócskája

Csillaghullás. Visszaadta olimpiai aranyérmét Annus Adrián, miután nem szeretné, ha doppingvétsége miatt a NOB szankciókat léptetne életbe más magyar sportolók ellen.

Riskó Márton

[caption id="" align="alignright" width="165"] Annus és Schmitt – amikor még felhőtlennek tűnt minden. Felvételünkön a MOB-elnök Athénban átadja az aranyérmet a magyar sportolónak.
[/caption]
A kalapácsvető korábban kikötötte, hogy csak Schmitt Pálnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének hajlandó átadni az aranyérmet. Schmitt néhány napja jelezte, hogy vasárnap 10 és 13 óra között a Hélia szállóban várja az időközben visszavonult atlétát.


Annus tegnap reggel kocsiba ült, s meg sem állt a budapesti hotelig. Ott újságírók és fotósok hada várta, a MOB elnöke helyett azonban jó ideig csak egy telefonhívás jött.

Az Annus-ügy fontosabb állomásai

2004. 08. 22.: Annus Adrián 83,19 méteres dobással megszerzi az aranyérmet.

2004. 08. 26.: új vizeletmintát kérnek a kalapácsvetőtől, mivel feltételezik, hogy a leadott minta két embertől származik. Annus bejelenti, hogy befejezi pályafutását.

2004. 08. 27.: Gécsek Tibor egykori Európa-bajnok kalapácsvető cáfolja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Annus nem hajlandó vizeletmintát adni.

2004. 08. 28.: a NOB felkéri Annust, hogy ellenőrzés céljából utazzon vissza Athénba.

2004. 08. 29.: Annus azt mondja, idegösszeomlás miatt nem utazik el Athénba. A NOB úgy dönt, hogy mintaadás miatt kizárja az olimpiáról a magyar sportolót, s elveszi az eredményét.

2004. 09. 01.: a Magyar Atlétikai Szövetség kiáll Annus mellett.

2004. 09. 04.: a MOB utasítja Annust, adja vissza aranyérmét.

2004. 09. 17.: Annus bejelenti, hogy a Nemzetközi Sportbírósághoz fordul jogorvoslásért.

2004. 09. 30.: a MASZ kétéves eltiltással sújtja Annust.

2004. 10. 20.: a NOB követeli Annus aranyérmét, s szankciót helyez kilátásba.

2004. 10. 24.: Annus visszaadja az aranyérmet.

– A vonal másik végén Molnár Zoltán, a MOB igazgatója közölte: Schmitt a sajtó jelenléte miatt azt kéri, Annus fáradjon a MOB székházába, s ott adja át az érmet.

Én betartottam, amit ígértem. Nem megyek át a MOB-székházba – mondta Annus.

Végül a MOB-vezér engedett.

Nem sokkal 12 óra előtt megérkezett a helyszínre Molnár Zoltán, a hazai olimpiai bizottság igazgatója, s bejelentette, hogy Schmitt Pál már a szállóban tartózkodik.

Csendben, valószínűleg a cselédlépcsőn lépett be a hotelbe. A két fél bezárkózott az igazgatói irodába. Annus, a fotósok bánatára, már az érem nélkül lépett ki az ajtón.

– Schmittől vettem át az aranyérmet, ezért neki akartam visszaadni – nyilatkozta a szombathelyi kalapácsvető. – Egyúttal átadtam neki egy borítékot, amiben azok a bizonyítékok vannak, amelyek alapján ártatlannak vallom magamat.
Valamivel később Schmitt Pál is kijött a szobából.

– Annus kérte a négyszemközti beszélgetést – nyilatkozta. – Elmondtam neki, hogy jól döntött az érem visszaadásakor. Tovább nem kívánok foglalkozni az üggyel. Hétfőn kiviszem az érmet Lausanne-ba a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.
A történetnek azonban még nincs vége, hiszen Annus korábban a Nemzetközi Sportbírósághoz fordult jogorvoslatért.

Rossz fényt vet ránk a doppingbotrány

Az athéni doppingbotrány az egész magyar sportra rossz fényt vetett. Schmitt Pál, a MOB elnöke bocsánatot kért a nemzetközi sporttársadalomtól, amiért versenyzőink öt doppingesettel árnyékolták be az athéni játékokat. Az Európa Tanács képviselője, George Walker szerint az athéni ügy a magyar sport tragédiája. Ugyanakkor gratulált a MOB doppingellenes erőfeszítéseihez.

A MOB szerint a vétség nyilvánvaló

A MOB elnöksége egy korábbi állásfoglalásában elhatárolódik a doppingesetektől. A szervezet illetékesei úgy vélik, hogy a magyar csapat vezetése eleget tett nemzetközi kötelezettségeinek, s ellátta a versenyzők érdekvédelmét. A MOB szerint a vétség nyilvánvaló, a csalás egyelőre nem. A megítéléskor bizonyára figyelembe veszik majd a lausanne-i választott bíróság döntését.

A bukás ára húszmillió is lehet

Mintegy húszmillió forinttól esett el Annus Adrián azzal, hogy elvették tőle az aranyérmet. Olimpiai bajnokként az államtól tízmilliót kapott volna a kalapácsvető. Ezenkívül a szombathelyi klub, a városi önkormányzat valamint a szponzorok is megjutalmazták volna Annust, nem beszélve a megemelkedett rajtpénzekről. Így jön ki a húszmillió körüli összeg.

Lezárná Annus ügyét

Schmitt Pál állítja, hogy Annus Adrián kérte a négyszemközti beszélgetést. A MOB elnöke közölte a kalapácsvetővel, hogy jól döntött az olimpiai aranyérem visszaadásáról. A sportvezető hozzátette, nem kíván tovább foglalkozni az egész magyar sport számára kellemetlen üggyel. Schmitt hétfőn Lausanne-ba utazik, s átadja az érmet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Bizonyítékokat adott Schmittnek

Annus Adrián úgy gondolja, betartotta ígéretét azzal, hogy a megbeszélt időpontban várta Schmitt Pált a budapesti szállodában. A kalapácsvető szeretné, ha a Magyar Olimpiai Bizottság első embere végre tisztán látna az ügyben, ezért az érem mellett bizonyítékait

is átadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!