Hírek

2004.10.23. 01:00

A legyőzhetetlen ágyús brigád

Az Arsenal 115 éves csúcsot beállítva, veretlenül nyerte meg a bajnoki címet. Vasárnap a Manchester United elleni találkozó az ötvenedik veretlen mérkőzés lehet a sorban.

Dénes Tamás

1. Arsene Wenger. A francia menedzser személye a sikerek egyik titka. Élete a labdarúgás, szerte a nagyvilágban nem sok olyan fontos futballtornát rendeznek, amelyről hiányozna. Nagy érdemének tartják, hogy képes személyiségével magához kötni játékosait: miatta Henry, Vieira és Pires is nemet mondott a Real Madridnak.

2. A francia kapcsolat. Az egyik legfontosabb eleme az Arsenal menetelésének a franciák remeklése. Thierry Henry, Patrick Vieira – a csapatkapitány – és Robert Pires is kulcsember. Henryt tartják a csapat legjobbjának: ő az első játékos, aki kétszer is első lett mindkét, Év játékosa választáson Angliában.

3. Ismeretlen játékosok. Wenger a mestere az ismeretlen tehetségek felfedezésének, vagy éppen a kútban lévő menők megszerzésének. Az előző tétel alátámasztására elég csak a francia trió vagy éppen José Antonio Reyes, Kolo Touré nevének emlegetése. Az elefántcsontparti védő volt tavasszal a Premier League legjobb középső védője.

4. Brazil stílus. Ahogy 2004-ben Európa hat legerősebb ligájának minden bajnokcsapatában, az Arsenalban is játszanak brazilok. Gilberto Silva és Edu egyaránt kitűnő futballista, de egyikőjük sem tipikusan brazil stílusú. Wengernek azonban kifejezetten rájuk volt szüksége, ők illettek az Arsenal szerkezetébe.

5. Az Arsenal-érzés. Bármennyire is sikeresek az „ágyúsok”, nem igazán népszerűek a Highburyn kívül. Még külön internetes portálokat is készítettek arról, ki miért utálja az Arsenalt! A Highburyben ellenben rajonganak a csapatért, nyilván ez is az oka, hogy 2006-ra új, hatvanezres stadiont épít a klub az Ashburton Grove-on.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!