Hírek

2004.10.20. 06:49

A legújabb mérföldkő az AIDS-megelőzés útján

Felfedezték a HIV-vírus behatolásához elengedhetetlen célmolekulát.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="318"] Makákók között sikerült megakadályozni a HIV-fertőzést
[/caption]Felbukkanása óta, azaz több mint húsz éve az AIDS közel harmincmillió ember halálát követelte a Földön. A rettegett kór
Európában is egyre jobban terjed. Nyugat-Európában a HIV-fertőzöttek száma 2003 végére csaknem hatszázezerre emelkedett. Oroszországban két év alatt félmillióról 860 ezerre. Észtország, Litvánia, az Orosz Államszövetség és Ukrajna a világ leginkább veszélyeztetett országai közé tartozik. És fölöttébb kétségbeejtő: a fertőzöttek nyolcvan százaléka fiatal.
Egy hónappal ezelőtt szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az AIDS-járvány Európa és Közép-Ázsia társadalmi és gazdasági biztonságát fenyegeti. Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztette a kormányokat, hogy sürgős intézkedésekre van szükség. Ennek elengedhetetlen része a megelőzés. Amerikai és svájci kutatók nemrég egy lépéssel közelebb jutottak a HIV-vírus semlegesítéséhez. Kísérleti gyógyszerrel sikerült meggátolniuk a HIV-fertőzés átadását majomról majomra. Abból indultak ki, hogy a vírus először felszíni molekulákat vesz célba, és utána hatol be az immunsejtbe.
Az egyik ilyen molekula a CCR5. Korábban már bebizonyosodott, hogy akiben nincsen CCR5, az szinte teljesen védett a HIV-vírussal szemben. Ám a HIV más célmolekulákon át is behatolhat az immunsejtekbe. Mindenesetre a kutatók egy új kísérleti gyógyszert juttattak a makákók hüvelyébe. Ez a hatóanyag kötést létesített a CCR5-tel, és ezzel hozzáférhetetlenné tette a vírus számára. A makákók nem kapták el a fertőzést. Ezzel kinyílt a kapu egy lehetséges AIDS-gyógyszer kifejlesztése előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!