Hírek

2004.10.29. 10:50

A hitelkártya története

Mint a huszadik század praktikus, technikai invencióinak számottevő hányada, a hitelkártya is amerikai találmány, az Egyesült Államokban született.

Szabó Dominika

Az 1920-as években különböző szálloda-láncok és olaj cégek kezdték ügyfeleikkel szembeni üzleteléseiket a mai hitelkártyák méreteivel megegyező méretű lapokra regisztrálni. A metódus egyszerű és korántsem elektronikus mechanika alapján működött még akkor: minden ügyfél üzletelésének alapvető információit tartalmazta a kártya, mely fizetésre még nem volt alkalmas.

Néhány évtizeddel később fejlesztették e kártyákat a már maiakhoz hasonló módon működő, az ügyfél adatait, identifikációját (egy szám, egy aláírás, cégnév stb.) tartalmazó hitelkártyákká. Ekkorra már "fizetni" is lehetett a kártyával - hitelre, később kapta kézhez a kártyatulajdonos a számlát.

Az első hivatalos és univerzális (számtalan helyen elfogadott) hitelkártyát az amerikai Diners'' Club Inc. nevű cég állította elő 1950-ben. A hitelkártya vállalat ügyfelei havonta vagy évente kaptak kártyafenntartási és a kártyával bonyolított fizetéseikről tanuskodó számlákat.

A második nagy hitelkártya cég az American Express 1958-ban jött létre, azóta világviszonylatban is piacvezető szerepben működik.

A banki hitelkártyák csak az ötvenes évek legvégére, a hatvanas évek elejére terjedtek el az Egyesült Államokban. Az első ilyen bankkártya a BankAmeriCard volt, a Bank of America kaliforniai bank 1959-es termékeként került piacra.

A hatvanas évektől rohamosan gyarapodott a hitelkártyát kínáló cégek sora, mára a világ országainak mindegyikében számtalan lehetőség kínálkozik a modern vásárlást és a modern lakossági pénzforgalmat biztosító hitelkártyák közötti válogatásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!