Énekkar

2024.06.11. 17:50

Szárnyalnak a tassi Dalos Pacsirták, Cinegék és a Tengelicék – videóval

Tizennégy éve alakította meg Asztalosné Városi Bernadett a Tassi Földváry Gábor Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola kórusát. A dalos kedvű gyermekek az évek során számos kiváló eredményt értek el. A tanítónő munkájának gyümölcse az idén érett be igazán.

Gulyás Sándor

– A középiskola elvégzése után a kecskeméti tanítóképzőben szereztem diplomát. A tassi két tanítási nyelvű általános iskolába kezdtem a pedagógusi pályát. Intézményünk névadója, Földváry Gábor tiszteletére szervezett évfordulós rendezvényen Kiss Eszter kolléganőmmel azt a feladatot kaptuk, hogy állítsunk össze egy verses, zenés műsort. A próbákon egy lelkes kis csapat kovácsolódott össze, ami a későbbi énekkar magját képezte. Az iskolai énekkar hivatalosan 2010 májusában alakult meg – idézte fel a kezdeteket Asztalosné Városi Bernadett.

Dalos Pacsirták, kórus, Tass
Asztalosné Városi Bernadett
Fotó: Beküldött fotó

A frissen alakult énekkar az iskolai rendezvények mellett számos felkérésnek tett eleget. A dalos kedvű gyermekek állandó szerepelőivé váltak a község különféle ünnepségeinek, felléptek a népdalos találkozókon. Az énekkarvezető tevékenységét a tassi képviselő-testület 2016-ban Szelecsényi-díjjal ismerte el. 

– Egy idő után úgy éreztem, hogy a tanítóképzőben elsajátított zenei műveltség nem elegendő, ahhoz, hogy tanítványaimmal magasabb szintre lépjek. Ennek okán Kaposváron elvégeztem az ének műveltségterületi képzést, majd a Hagyományok Házában a népi ének tanfolyamot. Az énekkar létszáma folyamatosan gyarapodott, egyre több tehetséges gyermek bontogatta szárnyát a kezem alatt. A koronavírus járvány kissé visszavetette a munkát. A kényszerszünet után mostanra ért be a munka gyümölcse. Tavasszal a járási népdaléneklési versenyen csilingelő hangú lányaim eredményesen szerepeltek. Alsó tagozatosaim első, a felső tagozatosok második helyen végeztek. Egyéniben Tóth Hanna második lett. A sikersorozat májusban a tankerületi népdaléneklési versenyen folytatódott. Az alsó tagozatos Tassi cinegék énekegyüttes első lett, a felső tagozatos Tassi tengelicék pedig a képzeletbeli dobogó második fokára állhattak fel. Tóth Hanna egyéniben a második helyen végzett – sorolta az idei eredményeket Asztalosné Városi Bernadett.

Dalos Pacsirták, kórus, Tass
Dalos Pacsirták a Magyarország étele verseny díjkiosztó ünnepségén  
Fotó: Beküldött fotó

A tehetségesebb diákokból álló Dalos Pacsirták idén áprilisban és májusban a VII. Magyarország étele verseny díjkiosztó ünnepségén, Szolnokon, a tassi dalostalálkozón, és soltszentimrei gasztroudvarban lépett közönség elé. 

Dalos Pacsirták, kórus, Tass
Fotó: Beküldött fotó

– Az énekkar a hétvégén tartotta meg a hagyományos „Pacsirta piknik” című programját Tasson. A rendezvény egyben jótékonysági célt is szolgált, a bevételt fellépő ruhák vásárlására fordítjuk. A távlati terv, hogy a jövő évben minősítő versenyen mérettessük meg magunkat – tette hozzá Asztalosné Városi Bernadett kórusvezető.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!