Kiállítás

2024.06.03. 14:18

Az Aranymonostorban is látható lesz A Magyar Menyasszony című tárlat

Vándorútra indul és elsőként a bugaci Aranymonostor Látogatóközpontban mutatják be a Magyar Nemzeti Múzeum tavaly decemberben megnyitott tárlatát, A Magyar Menyasszony című kiállítást, amely 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők társadalmi szerepére személyes történeteik és házasságaik bemutatásán keresztül.

Vajda Piroska

A nagysikerű tárlat első vidéki állomása az Aranymonostorban lesz, az ünnepélyes megnyitót június 4-én, 17 órakor tartják. A kiállítás egy csodálatos menyasszonyi öltözet, egy lenyűgöző pártagyűjtemény és különleges installációkon keresztül mutatja be azt a gazdasági, társadalmi, mentalitásbeli átalakulást, mely elvezetett ahhoz, hogy a mai nők esküvőjük tudatos, ünnepelt szereplői legyenek és hogy örök időkre megőrizze és visszakövethetővé tegye a családi emlékeket. 

Aranymonostor, Bugac, tárlat,
Aranymonostor
Fotó: Bús Csaba

A megnyitó ünnepségen Kőhalmi Andrea, a Múzeumi Hálózati Igazgatóság főosztályvezetője, dr. Simonovics Ildikó, divattörténész, muzeológus, a kiállítás kurátora és Szabó László, Bugac Nagyközség polgármestere mond beszédet. 

A kiállításhoz kapcsoldódó virtuális tartalomnak minden magyar menyasszony részese lehet. A szervezők ugyanis a virtulális tartalom bővítéséhez további fotókat várnak. Azt kérik a látogatóktól, hogy vigyék magukkal saját vagy családjuk, rokonaik, felmenőik, ismerőseik esküvői fényképét és mondják el helyben, vagy írják le word dokumentumba az esküvő történetét, legfontosabb körülményeit és kinyomtatva vigyék el a kiállítás helyszínére. Ott a fotókat beszkennelik és felviszik az információkat az online adatbázisba. Mindez egyrészt bekerül a magyarmenyasszony.hu online adatbázisába, másrészt a Magyar Nemzeti Múzeum augusztus 25-ig látogatható kiállításán több száz történet mellett, megismerhetővé válik. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!