Gálaműsor

2024.05.20. 11:15

Néptáncegyüttesek színpompás felvonulását láthatta a közönség pünkösdvasárnap Kalocsán – galériával

Az idén harmadszor megrendezett Pünkösdi Népművészeti Fesztivál leglátványosabb attrakciója, a néptáncegyüttesek zenés-táncos felvonulása vasárnap délután, nyárias melegben kezdődött Kalocsán. A városháza előtt gyülekező tizenegy néptáncegyüttes között ott voltak a Kalocsa testvérvárosaiból, a szerbiai Kúlából és az oroszországi Polyarnie Zoriból érkezett hagyományőrző együttesek és zenekarok tagjai is. A nagyhírű, egykor ezreket vonzó Duna menti Folklórfesztiválok hangulatát idéző menettáncot és felvonulást a Szent István király úttól egészen az érsekkerti szabadtéri színpadig százak kísérték.

Zsiga Ferenc

A több száz méter hosszú menetet a kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület legkisebb táncosai vezették, közvetlenül mögöttük az ifjúsági és a felnőtt csoportok autentikus kalocsai viseletbe öltözött tagjai haladtak. A talplávalót a Kalocsai Fúvószenekarból alakult együttes, valamint Pogrányi Miklós és zenekara szolgáltatta. Utóbbi még a Szerbiából és az Oroszországból érkezett csoportok repertoárján szereplő dalok egy részét is megtanulta, így a külföldről érkezett táncosok is Pogrányiék muzsikájára ropták. 

pünkösd, néptánc, gálaműsor
 Pünkösdi Népművészeti Fesztivál Kalocsán
Fotó: Zsiga Ferenc

Mire a fellépések sora megkezdődött, zsúfolásig megtelt a szabadtéri színpad nézőtere, így nagyon sokan az enyhet adó fák árnyékából kísérték figyelemmel a közel két órás néptánc gála szemet-lelket gyönyörködtető produkcióit.

A közönség az első műsorblokkban a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör fellépését, majd a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Csajgorás csoportja, ezt követően a Piros Rózsa Táncegyüttes fellépést ismerhette el tapssal. A folytatásban az oroszországi Polyarnie Zoriból érkezett tánccsoport Fonjuk a kerítést című műsora nyújtott élményt. Alig ült el a taps, a Kúlai Népdalkör–Magyar Művelődési Központ csoportjának moldvai táncok előadása a közönséget földrajzilag újra vissza röpítette a történelmi Magyarországra. 

A Kókáról érkezett, a település nevét viselő néptánc együttes, a kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes, majd az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes a kitűnő előadásuk mellett a népviseletük sokszínűségéből is bemutatót tartott. Ugyan a színpompás viselet - kavalkádot nem, de a műsor hangulatát bizonyosan megtörte a kúlaiak koreográfiáját és a táncosokat egyaránt dicsérő asszonyverbunk és a tyukodi táncok.

A saját zenekarral érkező Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület bogyiszlói életképek produkciója végén még a laikusok is azon a véleményen voltak, hogy a profizmus jegyeit felvonultató táncosok bárhol megállnák a helyük a világon. 

A fajszi Szilas Hagyományőrző Néptánc Egyesület uszódi táncokkal rukkolt ki, így aztán a folklórgálából már csak ezért sem maradhatott ki a híres uszódi gubbantós.

A pünkösdvasárnapi műsorfolyamot záró fináléban aztán valamennyi csoport táncosa a színpadra vonult, az együttesek a közönség végig intenzív tetszésnyilvánítását a vastapssal kísért össztánccal köszönték meg.

Amint a hazai és a vendég együttesek a fellépő ruhájuktól megszabadultak, a Platán Rendezvényközpontban Pogrányi Miklós és zenekara muzsikájára kezdődött a táncház, amely a késő este órákig tartott. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!