42. Orbán-napi borünnep

2024.05.26. 11:10

A hajósi borünnepen kihirdették a locsolóborokat és új lovagokat avattak – galériával

A Hajósi Pincefalu központjában álló Szent Orbán szobrot bőségesen meglocsolták a 42. Orbán-napi borünnepen. A hagyományoknak megfelelően pénteken szakmai nap, szombaton borlovagrendek felvonulása, helyi borok versenyének eredményhirdetése és borlovagok avatása színesítette az eseményt.

Zsiga Ferenc

A Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar hívogatta szombaton az érdeklődőket, majd 14 órakor 21 borlovagrend látványos felvonulásával kezdődött ünnepélyes megnyitó. 

21 borlovagrend látványos felvonulásával kezdődött ünnepélyes megnyitó
Fotó: Zsiga Ferenc

Az egybegyűlteket elsőként Estók Mihályné polgármester köszöntötte. A polgármester felidézte, hogy 1980-ban volt az első Orbán-nap, de a Covid-járvány közbeszólt, ezért tartják idén a 42. borünnepet. A polgármester arra kérte a jelen lévőket, hogy egy gondolattal hajtsanak fejet az idén elhunyt Alföldi Albert előtt, akinek az ötlete nyomán indult el a hajósi bor megünneplése elsősorban azért, hogy a hajósiak és barátaik az év egy napját a pincefaluban töltsék el. 

A borünnepen a borkirálynőt is köszöntötték

Bányai Gábor országgyűlési képviselő a borszeretőket külön köszöntve rámutatott: a bor egy életre szóló kulturális és gasztronómiai túrának, illetve egy életformának a megtestesítője. A bornak, a kulturált borfogyasztásnak a magyar kultúrában hagyománya és fontos helye van. A képviselő bizakodását fejezte ki, hogy Szent Orbán püspök jó néven veszi a róla történő megemlékezést, és hálából megvédi a szőlőket a fagyoktól és a kártevőktől. Bányai Gábor végezetül egy doboz csokoládéval köszönte meg Estók Mihálynénak a városért végzett munkáját, ugyanis a polgármester a június 9-i önkormányzati választáson már nem indul a városvezetői tisztségért, nyugdíjba vonul. 

A folytatásban Estók Mihályné virágcsokorral köszöntötte a 2024. évi borkirálynőt, Mayer Kingát, a helyi általános iskola 8./a osztályos tanulóját, aki a tanulmányi és a közösségi munkában elért kimagasló eredménye alapján érdemelte ki a címet. 

Kihirdették a borverseny eredményét

A Hajósi Hegyközség nevében Knehr István hegybíró hirdette ki a 2024. március 19-én megtartott hegyközségi borverseny eredményeit. 
Mint elhangzott, a versenybe 7 termelő 219 bormintával nevezett be. Összesen 102 fehér-, 33 rozé-, 8 siller- és 76 vörösbor érkezett. Ezeket 30 borbíráló 6 bizottságra osztva értékelte. Ennek nyomán 3 nagy aranyérmet, 66 arany-, 104 ezüst-, 33 bronzérem és 13 oklevelet adtak át. 

A hosszas felsorolásból az is kiderült, hogy Hajós város bora Wicker Ádám 2021 évjáratú, egyébiránt arany minősítést kapott kékfrankos vörös bora, a Kalocsai Rendőrkapitányság bora a Kovács Borház Cserszegi fűszeres prémium fehérbora lett.

A kistermelői vörös locsolóbort a Bagó pince, a kistermelői rozé locsolóbort Nebl József, az adóraktáros vörös locsolóbort a Schön pince, az adóraktáros fehér locsolóbort a Trautwein Hungaria Kft., az adóraktáros rozé locsolóbort, egyben a vármegye borát az Umenhoffer pince készítette. A legeredményesebb termelő címet a Szemerey Pince érdemelte ki.

 

Az eredményhirdetés után a locsolóbor címet elnyerő pincészetek képviselői az Orbán-szobrot a nyertes borokkal locsolták meg. 

Két új borlovagot avattak

A borlovagrendeket  Kovács Róbert, a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend nagymestere köszöntötte, majd átadta a szót Koch Csabának, a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend Egyesület és a Magyar Borakadémia elnökének. Koch Csaba a vendég borlovagrendek köszöntésekor bejelentette, hogy a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége 2024-ben új elnököt választott, az új elnök a hajósi Kovács Róbert lett. 

A Hajósi Szent Orbán Borlovagrend avatóceremóniája keretében Bárth Bencét és Babos Attilát bemutatkozásuk, majd a próbatétel és az eskütétel után borlovagnak avatták fel.

A nap hátralévő részében a nagyszínpadon a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar és Ricsi Bohóc adott műsort. A szombati program a 20 órakor induló Unique, majd a 21 órakor kezdődő Naposabb Oldal koncerttel ért véget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában