Baja

2024.05.22. 14:46

Minden tárgynak saját története van az Éber-emlékházban – galériával

A bajai Éber-emlékházban Éber Anna által tartott tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők az elmúlt hétvégén.

Márton Anna

A Türr István Múzeum kurátora a tőle megszokott készséges, lebilincselő stílusban mutatta be id. Éber Sándor, Éber Anna és ifj. Éber Sándor festőművészek hagyatékait az Éber család egykori otthonában. 

Éber-emlékház, tárlat, kiállítás
Éber Anna dédunoka tart tárlatvezetést az Éber-emlékházban
Fotó: Márton Anna

A jelenlegi tárlatvezetésen ifj. Éber Sándor munkásságát külön kiemelte, tekintve, hogy a bajai születésű festő május 19-én lett volna 115 éves. A másik apropója a rendezvénynek a Jánoska-eresztés, amit úgy is emlegetünk, hogy a „vízen járók ünnepe”. Ifj. Éber Sándor ezeknek az embereknek a világát: a Dunát, a Sugovicát, az árteret, a Gemencet szerette volna megörökíteni pasztell képein. Életfeladatának tekintette a Baját körülvevő varázslatos világot az utókornak ilyen módon átadni, a Bajáról önként vagy kényszerből elszármazottaknak a falára álmodni.

Ifj. Éber Sándor Baján született, iskoláit Baján járta, első mestere édesapja id. Éber Sándor volt, a Jókai utcai házban tanulta meg a mesterség alapfogásait. „Itt nőttem fel kisinasként. Rajzolószén-égetés, vászonalapozás, mintázás, freskókartonok pauzálása során jutottam magasabb garádicsra: szabad volt vakolni freskók alá és egy-egy részletet megfesteni apám tervei nyomán” – írta önéletrajzában.

1927-ben felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol Rudnay Gyula tanítványa volt. Az iskola elvégzése után a III. Béla Gimnáziumban vállalt rajztanári állást, közel 40 éven át tanított rajzot és művészettörténetet ott és az akkori tanítóképzőben, a mai Eötvös József Főiskolán.

Éber Anna hangsúlyozta: az Éber család hét gyermeke közül ketten, az elsőszülött Éber Anna, valamint ifj. Éber Sándor választotta élethivatásául a festészetet, bár ügyes kézzel és művészi lelkülettel a többiek is meg voltak áldva. 

Az Éber család hagyományát úgy is tovább éltetik, hogy a ház kurátori feladatait már 39 éve családtagok látják el városi alkalmazottként a Türr István Múzeum égisze alatt. Több mint három évtizeden át Kollárné Éber Orsika, id. Éber Sándor unokája, most pedig Éber Anna dédunokai minőségben.

A régi házban megőrizték a 20. század eleji város művészeti életének tárgyi emlékeit is. A házban található minden tárgynak története van, amit a kurátor lelkesen mesél az érdeklődőknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában