Jánoska-eresztés ünnep

2024.05.19. 16:48

A kemencében sült a borsoskalács a bajai halászati skanzenben – galériával, videóval

Népszerű volt a Bajai Hajómalom Egyesület Jánoska-eresztés ünnepe a Halászati Skanzenben május 18-án délután. Nagy számban látogattak ki a családok, fiatalok.

Márton Anna

Hangulatos programokkal, régi idők játékaival, kézműves-foglalkozásokkal, kézműves vásárral és a Csátaljai Díszítőművészeti Szakkör kiállításával készültek a szervezők. A gyermekeket a Hangoló Zenés Gyermekszínház előadása szórakoztatta. Népműveléssel kapcsolatos programokon vehettek részt. A jelenlévők megkóstolhatták a sárközi borsoskalácsot, amit a helyszínen kemencében sütött meg Kajtácsi Mónika segítőivel. Az érdeklődők betekintést kaphattak a borsoskalács elkészítésének rejtelmeibe. A finom falatok mellett kellemes élő népzene marasztalta a vendégeket a Duna-parton.

borsoskalács. halászati skanzen, sütés
Kajtácsi Mónika és Etsberger Teréz
Fotó: Márton Anna

A rendezvényre kilátogatott Kámánné dr. Bari Bernadett polgármesterjelölt (Fidesz–KDNP), a frakció több tagja és a képviselőjelöltek. A politikus közösségi oldalán bejegyzésében írt a hagyományőrző programok fontosságáról. 

– Anyaként fontosnak tartom, hogy gyermekeim és általánosságban az utánunk követő generációk megismerjék, játékosan megtanulják helyi hagyományainkat, kultúránk egy szeletét. Azt hiszem, jó befektetés, ha ezeket az értékeket átadjuk számukra – fogalmazott Kámánné dr. Bari Bernadett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!