Tárlat

2024.05.23. 20:00

Amigurumi: horgolt mesefiguráival mutatkozott be Sándor Judit Szabadszálláson – galériával

Amigurumi kiállítás nyílt Sándor Judit munkáiból a szabadszállási József Attila Közösségi Házban. A horgolt babákat, állatfigurákat Tatár Lászlóné ajánlotta a közönség figyelmébe. 

Gulyás Sándor

Sándor Judit a horgolás alapjait még általános iskolában sajátította el tanára, Karikó Jánosné jóvoltából. Tudását sokáig nem igazán hasznosította. 

Sándor Judit, kiállítás, tárlat
Sándor Judit számára az a legnagyobb öröm, ha figuráival mosolyt tud csalni a gyermekek arcára
Fotó: Gulyás Sándor

– Egy közösségi oldalon bukkantam rá egy egy horgolt figurára, ami azonnal elvarázsolt, konkrétan szerelem volt első látásra. Így aztán foglalkoztatni kezdett, hogyan is lehet ezeket elkészíteni, a technikát elsajátítani. Gyakorlatilag minimális horgolás tudással, mondhatni autodidakta módon tanultam meg amigurumit horgolni, amihez sok segítséget találtam a világhálón. Maga a technika nem bonyolult, ám gyakorlás nélkül nincs kézzelfogható eredmény. A legfontosabb, hogy a figurában legyen valami szerethető, ami kedvet ad megformálásához – mondta el a baon.hu érdeklődésére Sándor Judit.

Az amigurumi anyagának beszerzése nem jelentett problémát, már nem mondható éppen olcsónak. Lényegében bármilyen fonal alkalmas a figura készítéshez. A választás nagyban függ attól is, hogy kinek, milyen célra készül a horgolt, kötött kitömött játék.

– Az egyik legalkalmasabb fonaltípus mercerizált pamutfonal, ami nem bolyhosodik, általában nem allergizál, a másik a kevert pamut-akril. A figurák szilikonizált poliészter golyókkal vannak tömve. A fonalak bababarátok, nem szöszölnek, színtartóak, nem szúrósak nem az irritálják a kicsinyek bőrét. Mindig örömmel fogok neki  a figurának, jó látni ahogy a kezem alatt alakul, formálódik sorról, sorra. Az elmúlt nyolc évben számos horgolt állatka, baba, mesefigura kerül ki a kezem alól. Számomra az amigurumi jó értelemben vett szenvedéllyé vált.  Mindenkinek ajánlom ezt a szép szabadidős tevékenységet, mert örömöt okoz, nekem is mikor készítem, és a gyerekeknek is akik kapják – fogalmazott a szabadszállási alkotó. 

Sándor Judit alkotásit június 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők az intézmény nyitvatartási idejében.

Az amigurumi egy japán technika

Maga a szó horgolt, illetve kötött játékot jelent az ami, horgolt, kötött és nuigurumi (kitömött játékfigura) szavak összetételéből keletkezett. 2003-ban kezdte vonzani rajongóit, népszerűsége azóta is töretlen. Leginkább állatokat készítenek ezzel a technikával, de más különféle antropomorf jelleggel rendelkező bábuk, tárgyak megalkotásához is kedvelt módszer. Az eredeti japán figurák aránytalanul nagy fejjel és bájos arccal rendelkeznek, de az egyre szélesebb körű terjedésnek köszönhetően ez már nem számít alapkövetelménynek.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában