Gálaműsor

2024.04.16. 17:45

Száznegyven néptáncos lépett színpadra Szalkszentmártonban – galériával, videóval

Gálaműsorral ünnepelte fennállásának ötvenedik érfordulóját a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület. A helyi művelődési házban megtartott rendezvényen száznegyven táncos lépett színpadra.

Gulyás Sándor

–Ötven évvel ezelőtt a szalkszentmártoni értelmiség és a termelőszövetkezet vezetőinek együtt gondolkodása nyomán alakult meg a helyi Néptánccsoport a Citerazenekar és a Népdalkör. A szövetkezet, Koszta Flórián és Czuczor Lászlóné vezetésével vállalta a művészeti csoportok fenntartását. A néptánccsoport megalapítására Wünsch László koreográfust kérték fel, aki korábban rendszeresen szervezett tánciskolákat a faluban. A próbák 1974 januárjában elkezdődtek. A mester szaktudása és közösségformáló ereje nyomán elkészültek az első táncok. Gyorsan híre ment a színvonalas munkának, már az első évben, hazánkban és külföldön is nagy sikerrel képviselhette a csoport Szalkszentmártont és Magyarországot. Laci bácsi irányítása és a termelőszövetkezet kitartó támogatása mellett, termékeny, aktív táncos évek, évtizedek következtek – emlékezett vissza köszöntőjében Damásdi Sándor, a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület vezetője, táncosa.

néptánc, gálaműsor, tánc
Az egyesületnek jelenleg négy csoportban 105 aktív táncosa van
Fotó: Gulyás Sándor

Hagyományőrzés

A jelmeztár szépen gazdagodott, a csoport kiváló szakmai elismeréseket kapott. Országon belül és külföldön is számtalan lehetőség adódott a bemutatkozásra. A támogatások később megcsappantak, Wünsch László közel 30 év után nem vállalta tovább az együttes vezetését. Egy maroknyi táncos azonban megőrizte a viseletet, lábon tartotta a táncokat és ápolta az évtizedek alatt kialakult barátságokat. 

Fodor Béninek köszönhetően megalakult a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület azzal a céllal, hogy településünk hagyományait felkutassa, újraélessze, ápolja és átörökítse. Csánki Mónika művészeti vezető irányításával öt csoportban, mintegy 45 fővel indultak újra a próbák. Később csatlakozott a csoporthoz Kővágó Zsolt koreográfus is.

– Az egyik legfontosabb feladatnak a fiatalok bevonását, az utánpótlás megteremtését tartjuk. Újraéljük őseink hagyományait, tavaszt köszöntünk, májusfát állítunk, szüreti felvonulást rendezünk. 2019-ben Kővágó Zsolt elkezdte a helyi hagyományok felkutatását és feldolgozását. Takács Róbert tanár úr által, az 1970-es években gyűjtött szalkszentmártoni népdalok adták az alapot a munkához. Mára az óvodában és az iskolában gyerekeink tanórákon tanulják szüleik, nagyszüleik dalait, táncait. Múlt esztendőben, a Muharay Népművészeti Szövetség által szervezett országos minősítő versenyen, a szalkszentmártoni hagyományőrző koreográfiánk „JÓL MINŐSÜLT” minősítést kapott. Jelenleg négy csoportban 105 aktív táncosa van az egyesületnek – emelte ki beszédében Damásdi Sándor.

Gulyásné Horváth Tünde polgármester köszöntőjében elmondta, hogy maga is kilenc éven át részese volt annak a közösségi érzésnek, amit a néptánccsoport adott számára.

– Együtt kell élni a  táncosokkal, a közönséggel, olyan nagy családot kell kialakítani, ahol nem csak jól érzi magát a fiatal, hanem tanul is – idézte fel Wünsch László koreográfus gondolatait a polgármester, aki egyben megemlékezett a tánccsoport alapítóiról is.

A jubileumi rendezvényen 140 táncos lépett a színpadra. Valamennyien annak a fának a „virágai”, amit 50 esztendővel ezelőtt lelkes szalkszentmártoniak ültettek. A rendezvényen a talp alá valót a Kóborzengő Zenekar húzta. Gálát követően bált tartottak, a zenét Sparing Zoltán és zenekara szolgáltatta.

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!