Kiskunfélegyháza

2024.04.14. 19:55

Irodalmi előadással tisztelegtek a költészet napja előtt a mórás diákok és tanárok – galériával, videóval

Több mint egy évtizedes hagyomány, hogy a Móra Ferenc Gimnázium és tanárai irodalmi műsorral csatlakoznak a költészet napjához. Mindenki szem a láncban – irodalom a diktatúrák évtizedeiben című műsoruk két alkalommal is megtöltötte a művelődési központ színháztermét.

Vajda Piroska

Mi lehet a közös pont, hogyan férnek össze egy színpadi előadásban a nagy klasszikus költészet többféle nemzedékébe tartozó lírikusai és epikusai, azaz József Attila, Radnóti Miklós, Illyés Gyula, Pilinszky János, Kosztolányi Dezső, Déry Tibor, Márai Sándor, Sütő András, Faludy György a mai kortárs irodalom meghatározó alakjaival: Dragomán Györggyel, Bodor Ádámmal, Bereményi Gézával; és vajon miféle kontextusnak köszönhetően tartozhat az előadáshoz a Dalfutár televíziós műsor hatodik évadában feltűnt Bernáth Kornél: Széthullik minden című dala vagy Kovács Ákos: Majom a ketrecben és A fénybe nézz című zeneszámai? – tette fel a kérdést a műsor bevezetőjében Kovácsik Zita, tanárnő. Elmondta, idén 12. alkalommal tisztelegve a magyar költészet napja előtt – nem egy szerző, alkotó emberi, művészi alakját állítják fókuszba, hanem annak a felsőbbrendűségnek, mindenek fölöttiségnek az erejét kívánják bemutatni, ahogyan a művészi nyelv és beszéd, a költészet és zene túlmutat rendszereken, politikai ideológiákon, diktatúrákon.

Móra Ferenc Gimnázium, költészet napja, előadás
Mindkét napon vastapssal jutalmazta a közönség a félegyházi diákok és tanárok előadását
Fotó: Vajda Piroska

Kapus György, Hevér Réka, Kálmán Vilmos, Kele Nikol Léda, Kovács Benedek, Gácsi Lilla, Jelinek Levente, Sallai Viktória, Pesír Dorina, Baranya József, dr. Nagy István, Miklovics Hanga, Görög József, Borbényi Balázs, Faragó Jenő Vencel, Baranyi Zsófia, Rácz Maja, Kohut Vanessza, Zsámboki Zsófia, Kovácsi Zita, Bozóné Rosta Eszter, Fekete Zoltán, Jankovszki Sára, Nemes Máté, Major Dániel, Fekete Zsuzsanna, Görög Nóra, Tóth Orsolya, Kisné Letkó Bernadett és Varga Judit közel egyórás előadását mindkét napon vastapssal jutalmazta a közönség. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!