Nosztalgia

2024.03.29. 13:33

Különleges időutazásra csábítanak a Petőfi Népe régi fotói Kecskeméten – galériával

Egy különleges időutazásra csábítja a látogatókat a Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeum legújabb tárlata. A Petőfi Népe napilap 80-as és 90-es évek régi fotóit tekinthetik meg az érdeklődők, melyek mindegyike egy kedves emléket, egy régi történetet, egy nosztalgikus tárgyat vagy egy régi ismerőst juttathat eszükbe.

Sebestyén Hajnalka

Megyei Körkép 80+ címmel megnyílt kiállítás egy helytörténeti válogatást nyújt a Petőfi Népe archívumának nyolcvanas-kilencvenes évekbeli riportfotográfiáiból. Egyben folytatása a két évvel ezelőtt nagy sikert aratott a Petőfi Népe 1970-80-es évekből származó fotókat bemutató kiállításnak. 

Petőfi Népe, tárlat, kiállítás
Több mint 60 képet láthatunk a kiállításon
Fotó: Bús Csaba

62 fotó a múltból

A most látható anyag egy átfogó válogatás, mely hatvankét képen keresztül tárja elénk a nyolcvanas- kilencvenes évek mindennapjait, Kecskemét és a megye eseményein keresztül. A fotókat egykoron készítették: Tóth Sándor, Straszer András, Méhesi Éva, Pásztor Zoltán, Walter Péter, Gémes Gábor, Somos László, V Kerekes Ferenc. 

Hétköznapok, ünnepek megörökítése a fotókon

A tárlat ajánlójában a következő olvasható: „A riportfotográfia mint eszköz gyakran eshet az idealizált és szubjektív ábrázolás csapdájába. Egy büszke mosollyal kísért intézmény átadása, vagy a gazdag termés megtekintése furcsa, ma már különös díszletként hathat a szerény hétköznapok valóságához képest. Egy átalakuló város képe, a modernitás ígéretével kecsegtető új lakótelepek a mai napig velünk élő lenyomata annak a kornak, melynek a hangulatát és mindennapjait vagyunk hivatottak ezzel a válogatással megidézni.

A kilencvenes évekhez érkezve a Petőfi Népe hasábjain az olvasó az intézmények átadása és a fejlődés bemutatása mellett az egyre jelentősebb gazdasági nehézségekkel is találkozhatott, bolt és üzembezárások képében. A kor és hétköznapjainak megítélése a befogadóra hárul, aki személyes emlékein keresztül ad igazi tartalmat az itt látott képeknek.” 

Értéket mentettek a régi fotók megőrzésével

A kiállítást Németh Ábel kurátor rendezte. A csütörtöki megnyitón kiemelte: munkáját segítette Méhesi Éva, a Petőfi Népe egykori fotósa, akinek számos képe megtekinthető az anyagban. Emellett köszönetet mondott Walter Péternek, a lap korábbi fotósának az értékmentő munkájáért, mellyel gazdagította a Magyar Fotográfiai Múzeum Gyűjteményét. 

Személyes élményeket ébresztenek fel a fotók

A kiállítást Libor Zoltán nyitotta meg, aki elmondta: az anyagot átnézve ő maga is örömmel nosztalgiázott. Szinte minden fotó felelevenített benne régi gyerekkori, fiatalkori emléket. Általuk örömmel idézte fel a 80-as és 90-es évek kecskeméti helyeit, eseményeit. A közönséggel megosztotta saját élményeit is. 

Kordokumentumok is egyben a fotók

A kiállítás anyagának összeállításakor a Petőfi Népe egykori rovatai adták a fő irányvonalát. Így elég széles spektrumot felölel az a hatvankét fotó, melyet a közönség elé tárul. Kordokumentumok is egyben a fényképek, hiszen korabeli mesterségeket, ismert embereket, jellegzetes helyszíneket, eseményeket jelenítenek meg. Az élet számos területét érintik, így a mezőgazdasági, kulturális, ifjúsági, gazdasági téma egyaránt és arányosan megtalálható az anyagban. A képek nemcsak kecskeméti pillanatokat örökítettek meg, hanem Bács-Kiskun vármegye számos települését érintik.

Visszatekintés a múltba

A tárlat megnyitóján a fotósok közül részt vett Méhesi Éva és Somos László. Méhesi Éva, a lap egykori fotósa megosztotta gondolatait a kiállítás kapcsán. 

Elmondta: Jó érzés volt számára újra látni régi, több évtizeddel ezelőtt készült fotóit. Ezen a tárlaton olyanok is láthatják a képeit, akik akkor még nem éltek, vagy még gyerekek voltak. A kortársai pedig vele együtt nosztalgiázhatnak egy-egy eseményt vagy életképet megjelenítő fotóval. Ráadásul Méhesi Éva számára azért is fontos e tárlat, mert fiatalon elhunyt férje, Straszer András fotói is láthatók. Egykoron mindketten a Petőfi Népe fotóriporterei voltak. 

Aki szeretne nosztalgiázni, a kiállítás május 25-éig megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!