Kecskemét

2024.03.05. 06:50

Kerekes Aliz olyan problémákat feszeget a novelláiban, amelyekkel azonosulni tud

Az írás és a művészi kreativitás kéz a kézben jár Kerekes Aliznál. A kecskeméti Katedra középiskola diáklányának már számos novellája jelent meg antológiákban. A fiatal tehetség gyermekkora óta ír, miközben művészi kreativitása is szembetűnő.

Sebestyén Hajnalka

Az elmúlt években több alkalommal is írtunk Kerekes Aliz irodalmi sikereiről. A művészeti tagozatos tanulóra méltán lehet büszke a Katedra Általános Iskola, Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakgimnázium, hiszen írásai már több antológiában is olvashatók.

Kerekes Aliz, novella, pályázat
Kerekes Aliz, a kecskeméti Katedra középiskola díjnyertes novellákat ír 
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A művészeti tagozatos diáklány gyermekkora óta ír, bár akkor még kreativitása leginkább rajzlapon, festővásznon mutatkozott meg. Néhány éve, a Covid idején találta meg önmagát az írásban. Így már nemcsak művészeti munkái, hanem novellái által is közvetíti mélyebb gondolatait.

Mindig arra törekszik, hogy írásainak tanulsága legyen. Olyan problémákat feszeget, melyekkel tud azonosulni. Főként a saját korosztálya problémái foglalkoztatják, de a világban történt eseményeket is régóta figyelemmel kíséri.

Édesanyja ösztönzésére indult az első irodalmi pályázaton, ahol rögtön sikert ért el. A motiváció azóta is kitart, írásait már számos pályázaton díjazták, és több kiadványban is olvashatók.

Néhány sikere az utóbbi hónapokból: a Marysol Könyvkiadó #hashtag: 2023 legjobb ifjú novellistái kötetben jelent meg az ifjúsági novella pályázatra beküldött műve, amely a #meccsnap címet viseli.

A Soraya Könyvkiadó 2023-as antológiájában is helyet kapott Aliz írása. 

A kötet novelláit az idő témája ihlette. Az utolsó másodpercek című novellája egy leukémiás fiú utolsó heteit mutatja be legjobb barátjának szemszögéből.

2024 elején pedig a Palóc Társaság a magyar kultúra napja alkalmából hirdetett tanulmányíró pályázatán kiemelt I. díjban részesült. Ezen a pályázaton tíz témából lehetett választani. Aliz a magyarság sorskérdését boncolgatta írásában, a hit és hitrendszer művészetekben való megjelenéséről is értekezett.

Ez utóbbi is mutatja, hogy Aliz számára a művészeti oktatás és az irodalom egyaránt fontos. Amit tanul a művészeti órákon, azokat az írásaiban is megjeleníti, edukációs céllal.

Az évek alatt némileg változott a fiatal tehetség gondolatvilága, ahogyan formálódik a belső lelki világa. A novellák mellett már egyre hosszabb történeteket ír, kisregényben is gondolkozik, illetve angolul is vannak már próbálkozásai.

Aliz mesélt a művészi világáról is. Főként a kézi technikákat szereti, tűfilccel, filctollal egyaránt szeret alkotni fekete-fehérben és színesben. Karaktereket, illusztrációkat, plakátokat szeret tervezni. A jövőjét a tervezőgrafika területén képzeli el, ezzel párhuzamosan az irodalmi életben is részt kíván majd venni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!