Művészet

2024.02.19. 14:00

Magyar mandalák láthatók a bácsalmási gimnáziumban – galériával

Hétfőn délelőtt nyitották meg Orgoványi Anikó, bácsalmási születésű festőművész, költő és pedagógus tárlatát a Hunyadi János Gimnázium emeleti folyosóján.

Juhász Jenő

Ajándékokkal is kedveskedtek a kiállítás megnyitón. A képen Márai András és Orgoványi Anikó

Fotó: Juhász Jenő

A Hunyadi 70 képzőművészeti kiállítás-sorozat mostani rendezvényére a helybéli diákok mellett számos barát, bácsalmási polgár és néhány egykori diáktárs is ellátogatott. A megnyitó dr. Nemes András harmonika játékával és Németh-Légrády Anna szavalatával kezdődött.

Füves Béla művészeti tanár méltatta az alkotó munkásságát és a kiállítás mondanivalóját. A jobb agyféltekés gondolkodás, Orgoványi Anikó szűrőjén keresztül tette láthatóvá a kiállított festményeken, a Himnusz és Szózat magasztos és felemelő gondolatainak újra élését. 

− Örömmel fedeztem fel az alkotások középpontjának Anikó által magyar mandaláknak nevezett szimbólumokat. A turáni magyar ornamentika szimbólumvilága elénk tárja az ősi örökségünket. Hidat építve ezzel az ősi magyar sámánhit és ezeréves keresztény örökségük között. A képeken a sorok a szerzők eredeti kézírásával lettek megjelenítve. A kézírás a személyiség tükörképe. Így az, hogy Anikó jobb agyféltekés módszerrel megtanulva a kézírásokat megjelenítette, azt sejteti, hogy alkotóként az alkotói folyamat során azonosulni tudott a szerzők személyiségével − mondta Füves Béla.

Az alkotó köszönetét fejezte ki a meghívásnak, majd ezt követően felidézte az egykori diákéveket és megemlékezett a példaképnek tartott tanárairól is. 

2010-ben fogott hozzá a Himnusz festéséhez, és annak befejezése után vándorkiállításra indult az országban. 

A Himnuszt követte a Szózat és a Székely Himnusz. A vándorkiállításait a Kárpát- medence számos településén megismerhették az érdeklődők.

Márai András iskolaigazgató a kiállítás-sorozat jelentőségéről és a közösségi értékek szerepéről tájékoztatta az egybegyűlteket. Örömmel idézte fel azokat a híres embereket, akik ebből az intézményből kerültek ki és a mai napig büszkék lehetnek rájuk. Az intézmény vezetője egy csokor virággal kedveskedett a művésznőnek.

A rendezvény végén Joó Balázs plébános felszentelte az egykori hunyadis diák alkotásait és megáldotta a jelenlévőket.

Orgoványi Anikó ezúttal sem érkezett üres kézzel, hiszen Rékási Tanár Úr verses tablóját és a Petőfi 200 évfordulóhoz kapcsolódó festményt ajándékozott az intézménynek. 

A Himnusz és a Szózat mandalákon való bemutatása március közepéig tekinthető meg a középiskola nyitvatartási idejében.

Természetvédő mozgalmat is alapított

Orgoványi Anikó 1968-és 1972 között járt a bácsalmási gimnáziumba. Amit a tanítói és tanári pálya megszerzése követett, később pedig egyetemi tanulmányokat is folytatott. 1977 és 1999 között pedagógusként dolgozott. Első grafikai munkája 1980-ban jelent meg az Élet és Irodalomban. Verseket az 1980-as évektől ír gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. 1989-ben megalakította a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalmat. Számos díjjal és jó néhány szervezet tagságával és vezetői tisztségével büszkélkedhet. Utazás a hobbija és rajong a természetért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!