Szank

2023.12.05. 17:39

Radvánszki Tibor egykori tanítványainak alkotásaiból nyílt kiállítás az Európa Házban – galériával

Évtizedeken keresztül tanította rajzolni és festeni a szanki fiatalokat Radvánszki Tibor, aki múlt év őszén, tragikus hirtelenséggel hunyt el 60 éves korában. A művésztanár emlékére kiállítás is nyílt halálának évfordulóján az Európa Házban, ahol most egykori tanítványainak munkáiból nyílt tárlat.

Tapodi Kálmán

Zsúfolásig megtelt a kiállítóhely

Fotó: Tapodi Kálmán

Zsúfolásig megtelt a kiállítóhely múlt pénteken is, ahol Ujfaludi Lilla, a KRK Központi Általános Iskola Gy. Szabó Béla Általános Iskola Tagiskolája, tagintézmény-vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. –  Amikor én kisdiák voltam, olyan szerencsés gyermeknek mondhattam magam, aki aktív tagként részt vehetett tanár úr szakkörein. Ezeknek a foglalkozásoknak külön varázsa volt, soha nem hagytunk ki egy alkalmat sem, hogy jelen legyünk és alkothassunk mindig új és új technikákkal – mondta el a tárlat ötletgazdája, akinek örömére rengeteg alkotás és nagyon sok tanítvány gyűlt össze.

– Ez a kiállítás különleges, ahol az emberi lélek mélysége, a művészet és a gyermeki könnyedség találkozik. Ma ezen a rendezvényen, arra keresünk választ, hogyan hat a művészet az emberi lélek mélyebb síkjaira. Hogy képes egy művész, egy tanár munkássága, művészetének lenyomatai életre szóló lenyomatot adni – fogalmazott Ujfaludi Lilla, aki Radvánszki Tibor művész és tanár munkásságáról szólva kiemelte: nem csak technikai tudásával és művészeti jártasságával, hanem pedagógiai érzékével is ösztönözte tanítványait. 

Mint elhangzott: néhányan közülük ma is az ő inspirációjának köszönhetően alkotnak, és ezáltal tovább él az a művészi láng, amelyet tanár úr olyan szenvedéllyel gyújtott meg bennük. Az egykori szanki rajzszakkörösök közül vannak, akik a művészi pályát választották – például Lehoczki Beatrix, Vidéki Kitti, Somogyi Barnabás – és az ő alkotásaik is helyet kaptak a különleges tárlaton.

Radvánszki Tibor diákjainak emlékkiállítása megtekinthető  január 31-ig ,szerdán és szombaton 15:00-16:00- óráig az Európa Házban (Halasi út 25.). Ettől eltérő időpontot telefonon lehet egyeztetni a +36 77/495- 701-es telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!