Hírös Agóra

2023.12.01. 21:35

Látleletet ad a 35 éves Kecskeméti Képzőművészek Közösségének új tárlata – galériával

Látlelet címmel pénteken nyílt meg a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Kecskeméti Képzőművészek Közösségének új tárlata a Hírös Agórában. A jeles alkalomból a közönség a kecskeméti művészek mellett vendégművészek alkotásait is megtekinthette. A megnyitón megemlékeztek az elmúlt években elhunyt alkotókról is.

Sebestyén Hajnalka

A jeles alkalomból a közönség a kecskeméti művészek mellett vendégművészek alkotásait is megtekinthette

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A tárlaton a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének tagjai, valamint a meghívott Nagybányai Művésztelep, a Magyar Művészeti Akadémia Kecskeméti Regionális Munkacsoportjának és a Szolnoki Művésztelep alkotói állítottak ki. 83 művész 105 művét láthatta a közönség.

A megnyitóra érkező művészeket, művészetet kedvelőket és tisztelőket Szigeti Kármen, a Hírös Agóra kiállításszervező munkatársa köszöntötte, majd az önkormányzat részéről Fekete Gábor önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke méltatta a 35 éves Kecskeméti Képzőművészek Közösségének értékes munkáját, város kulturális életében betöltött fontos szerepét. Köszöntője végén átadta Balanyi Károlynak, a közösség vezetőjének a város ajándékát. 

A kiállítást ifj. Gyergyádesz László művészettörténész nyitotta meg. Történelmi visszatekintésében felidézte a nagy művésztelepek létrejöttét, valamint szólt a tárlaton is jelenlévő alkotói közösségek kapcsolatáról, munkájáról.

Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus és zománcművész, a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének vezetője beszédében felelevenítette a kezdeteket, és szólt a jelenről. 

Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus és zománcművész
Fotó: Sebestyén Hajnalka

– A Kecskeméti Képzőművészek Közössége 35 éve szervezi a város kortárs képzőművészeti életét a Hírös Agóra művészeti csoportjaként, ahol kiváló kiállítótereket és otthont talált az intézmény falai és munkatársai között. Az alapító mesterek, Dulity Tibor, Goór Imre, Báron László és Bagi Béla 1988-ban hozták létre a közösséget, sajnos már nincsenek közöttünk, de az elméleti alapok, melyeket megfogalmaztak ma is érvényesek, a város művészeti értékeinek védelméről, és hatékony megjelenítéséről. Ma már jól látható, hogy az elvetett mag jó földbe hullott, szárba szökkent, és terebélyes fává lombosodott. Növekedésén gondos kezek munkálkodtak, gyümölcse pedig nem csak a város, de az ország határain is messze túljutottak.

A mi felelősségünk abban áll, hogy miként tudjuk megújítva megőrizni, a kor képi nyelvén újrafogalmazni saját értékeinket. Hogyan tudjuk azt az utánunk jövő nemzedéknek átadni, hogy az számukra a művészeti élmény által újra és újra átélhető eleven valóság legyen.

A fő kérdés persze mindig az, hogyan lehet a kortárs művészet individualizált világában egy megtartó erejű, egymást segítő közösséget több évtizeden át úgy fenntartani, hogy közben megőrizze szellemi frissességét és a folytonos megújulás képességét.

Ez a tárlat hiteles áttekintést kínál a közösség alkotóinak egyéni törekvéseiről és bemutatja azokat a művészeti közösségeket, alkotócsoportokat, amelyekkel az elmúlt években sikeresen együttműködtünk, illetve a jövőben kölcsönös, egymást segítő kapcsolatépítésre törekszünk. Ezzel a tárlattal egy nagy nyitást, egy expanziót, egy léptékváltást szerettünk volna megalapozni, mert meggyőződésem, hogy a közösség jövőjét hosszú távon a sokoldalú együttműködés és a kapcsolatépítés jelentheti – hangsúlyozta Balanyi Károly, majd kiemelte Laura Ghineát, a megújult Nagybányai Művésztelep vezetőjét, akivel folyamatos a szakmai együttműködésük.

A kiállításon végül megemlékeztek azon művészekről, akik már nem lehetnek közöttük, külön megemlítve az elmúlt öt évben elhunyt alkotótársaikat, akiktől egy-egy művet is bemutattak. Név szerint: Kalmárné Horóczi Margit, Ragó Lóránt, Szabó Pál, Bazán Vladimír, Bodri Ferenc, Probstner János, Pálfy Gusztáv és Molnár Péter. Néma csenddel tisztelegtek emlékük előtt. 

A megnyitó műsorban közreműködött a Kecskeméti Énekes Kör, Erdei Péter Liszt- és Bartók-, Pásztory-díjas karnagy vezényletével.

Az alkotások december 31-ig megtekinthetők.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!