Kecskemét

2023.12.12. 07:00

Kiállítással és megemlékezéssel tisztelegnek a 25 éve elhunyt Bozsó János emléke előtt

Kontrasztok címmel emlékkiállítás nyílik csütörtök délután 17 óra 30 perckor a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben az alapító Bozsó János festőművész halálának 25. évfordulóján – olvasható a Bozsó Gyűjtemény közleményében.

Horváth Péter

A programsorozat első kiállítása 2023. január 19-től látogatható

Fotó: Horváth Péter

A Bozsó 100 emlékév keretében a harmadik kiállítással tisztelegnek a mester emléke előtt. A válogatás az 1960-as és 70-es évek expresszív hangvételű, dinamikus ecsetkezelésű, erőteljes színvilágú Bozsó alkotásokat emeli ki a gazdag életműből. A közlemény szerint a küzdelmek, kötöttségek és az érzelmi szabadságvágy egymást generáló kontrasztjaiból bontakozott ki Bozsó festészete. Kezdetben az alföldi művészekhez kötik, de a bemutatott korszakban már az erős belső indíttatás uralkodik. A mozgalmasság, a merész színhasználat jelöli ki Bozsó festészetének sajátosságát, a festő a természet minden rezdülését önnön magaként szemléli. Az alföld végtelensége a szabadságot jelképezi, fellegek rohannak a horizont felé, a fákban sorsok rejtőznek, állandó szereplővé lép elő a fény és az árnyék kontrasztja. Figyelmeztető jelként kerítésekkel szabdalja fel a határt, hangulati indíttatásból ajtókat nyit és zár a képein. Sohasem tudott távolságtartó lenni, jellegzetes kolorizmusa magával ragadja a szemlélőt – írják a közleményben.

A kiállításnak helyet adó Klapka-ház a Bozsó Gyűjteménynek is otthona. A művész itt és a bemutatott korszakban vált műgyűjtővé. A ház, a műterem, az alföld mindörökké Kecskemét városához kötötte. Itt találta meg életének, művészetének Alfáját és Omegáját.

A kiállítás 2023 december 14. és 17. között, majd január 11-től látogatható csütörtöktől vasárnapig, Kecskeméten a Klapka utca 34. szám alatt.

A festőművész, múzeumalapító tisztelőit a Kecskeméti Köztemető díszparcellájánál december 14-én délelőtt 10 órakor várják csendben, egy néma főhajtásra, egy szál virággal, egy mécses meggyújtásával. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!