Kecskemét

2023.12.09. 06:50

Hungarikum díjjal tüntették ki a Magyar Népmesék sorozatot – galériával, videóval

Péntek este rendezték meg a Hungarikum Díjátadó Gálát a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Idén a Hungarikumok Gyűjteményének 11 tagját illette a rangos elismeréssel az Agrárminisztérium, köztük a Kecskeméti Rajzfilmstúdió Magyar Népmesék sorozatát is. A díjakat dr. Nagy István agrárminiszter adta át.

Horváth Péter

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatója dr. Nagy István agrárminisztertől vehette át a díjat

Fotó: Bús Csaba

A harmadik alkalommal megrendezett gálán a 89 tagú Hungarikumok Gyűjteményének azon 11 tagját illették elismeréssel, mellyel a gyűjtemény 2019 és 2023 között gyarapodott.  

Hungarikum díjas lett a dobostorta, a Csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzés, a klasszikus magyar szablyavívás, a tiszavirág és tiszavirágzás, a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat, a vallásszabadság törvénye, a karikás ostor, a szentesi paprika, a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében, és a Szőregi rózsatő. A díjakat az egyes területek képviselőinek dr. Nagy István agrárminiszter, V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere adta át.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében hangsúlyozta, hogy akik díjat vettek át, és a közönség soraiban ültek, különleges emberek, mert egy kérdés vezérli az életüket: mit tehetnek a magyarságért, a megmaradásunkért?

– A hungarikum a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonságot, egyediséget, különlegességet és minőséget képvisel. Azért értékesek, különlegesek és sikeresek, mert a magyarságról, azaz rólunk szólnak. Egy nemzet közösségéről, az álmainkról, a gondolkodásmódunkról, a kreativitásunkról, a lelki tevékenységünkről, a szorgalmunkról, a minőség iránti igényükről – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy a hungarikumok megmutatnak valamit a jellegzetes magyar karakterből, hírét viszik teljesítményeinknek. Kifejtette: a helyi, települési, vármegyei, tájegységi, ágazati értéktárakban, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében jól megfér egymás mellett az élelmiszer és a népművészeti hagyaték, a természeti, kulturális, épített környezeti érték egyaránt. Az a cél, hogy a lokális értékeinkből minél több ismert és elfogadott legyen országosan, illetve nemzetközileg is, a legkiválóbbak pedig megkapják a hungarikum minősítést.

Nagy István elmondta: jelenleg 89 hungarikuma, 152 kiemelkedő nemzeti értéke, 19 vármegyei értéktára, 7 külhoni nemzetrész értéktára van hazánknak, és több mint 12 ezer települési értéket tartunk nyilván. Az Agrárminisztérium 2012 óta több mint 1000 olyan hazai, Kárpát-medencei külföldi rendezvény szervezésében, finanszírozásában vett részt, amely a hungarikumok bemutatására, népszerűsítésére jöttek létre. Így több mint nyolcmillió ember ismerkedhetett meg ilyen módon a hungarikumokkal, nemzeti értékeinkkel. Mint fogalmazott, a díj  arra emlékeztet bennünket, hogy féltő gonddal óvjuk és védjük identitásunkat, hagyományainkat, kultúránkat, mert ez a megmaradásunk alapja – zárta gondolatait a miniszter.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjében elmondta, hogy Kecskemét egyre több hungarikum bölcsője és immár több mint 200 értéket tartanak nyilván a Helyi Értéktárban.

V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos, a Hungarikum Bizottság tagja kifejtette, hogy a hungarikumok a magyarság történelmi értékrendjét, habitusát, a néplelkét képviselik, és képesek arra, hogy rámutassanak az ősiségre, a tradícióra, de az innovációt, tudományos igényű alaposságot is képviselnek. A hungarikumok ezen kívül megmutatják, hogy befogadóak vagyunk, és azt is, hogy kisugárzunk – mondta a miniszterelnöki biztos.

A gálán a Csík János és zenésztársai, a Kecskeméti Nemzeti Színház művészei és a Kecskemét Táncegyüttes működtek közre.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!