Tárlat

2023.12.05. 16:09

Bibliai ihletésű festmény-kiállítás nyílt Soltvadkerten − galériával

Az advent keretében tárlat nyílt pénteken 18.30-kor a helyi művelődési házban. A kiállításon Vajgel Pál vallástörténeti ihletésű festményei és Judák Lajos Biblia-gyűjteménye tekinthető meg.

Barta Zsolt

Judák Lajos mutatta be hatalmas bibliagyűjteményét az adventi kiállításon

Fotó: Barta Zsolt

A tárlatot Pazdernyik Pál pünkösdi lelkész nyitotta meg. Mint mondta, nem gondolta volna, hogy ilyen sok Bibliát vesz közre ennyi bibliai témájú kép a tárlaton. A lelkipásztor ezt követően az adventi gondolatait osztotta meg a látogatókkal. Hangsúlyozta, hogy a karácsonyi ünnepkörben vagyunk, az adventi időszakban, amely az eljövetel, a várakozás, a megérkezés időszaka. Többféle módon fejezzük ki a várakozást, irodalmi, zenei, képzőművészeti és gasztronómiai területen egyaránt. A kiállított képeken keresztül hangolódunk erre a témára. 

− Advent nem csupán karácsony előtt mutatkozik meg a várakozás jegyében, hanem egy folyamatosságot jelöl, hisz egész évben várjuk a megváltót. A képek magukért beszélnek− hangsúlyozta Pazdernyik Pál. Mint mondta, a képeket látni kell, ahogy zenei műveket sem lehet elmesélni, mivel azokat hallani kell. Az élmény mindig személyes, azaz át kell érezni. A művészet ezért művészet és nem csupán dekoráció. A Soltvadkerten kiállított képek olyan üzeneteket hordoznak, amelyeket adventkor el tudunk a lelkünkben helyezni. 

A lelkész hangsúlyozta: ez idő tájban nyitottabbak vagyunk a transzcendens dolgokra. Sok művészt megihletett a biblia a története az elmúlt évszázadok során. Ebből is láthatjuk, hogy a keresztények szent könyve nemcsak egy nemzetnek íródott, hanem az egész emberiségnek, mondta a kiállítás méltatója. 

Vajgel Pál alkotó 1935-ben született Makón, vasutas pályára vitte a sors, 1991-ben ment nyugdíjba, Kiskunhalason él. Húsz egyéni kiállítása volt Kiskunhalason, a város környékén, Kecskeméten és Budapesten is. A tárlaton Judák Lajos több száz bibliája is látható volt, amelyek között nem kevés olyan is akadt, amelyeket a XIX. században adtak ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!