Bunyevác-horvát emléknap

2023.11.18. 19:11

Templomi kórusok hangja töltötte be a bácsalmási templomot – galériával

Szombaton délután koszorúzási ünnepséget, horvát nyelvű szentmisét és templomi kórustalálkozót is tartottak a bácskai kisvárosban.

Juhász Jenő

A bácsalmási templomkórus bemutatkozása

Fotó: Juhász Jenő

A római katolikus plébánia falán elhelyezett emléktáblánál Petrekanics Mária Valéria, a Bácsalmási Horvát Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Ünnepi beszédében elmondta, hogy ezen a napon Antunovity János püspökre emlékeznek, aki 1842 és 1859 között volt Bácsalmás plébánosa. A bácskai és dunamelléki horvátok szellemi vezetőjére és újáébresztőjére 1991 óta emlékeznek. Címzetes püspökké való kinevezésének 125. évfordulóján pedig egy emléktáblát is emeltek a településen. A koszorúzási ünnepség végén a település önkormányzatai és a meghívott vendégek elhelyezték a megemlékezés koszorút. 

Hagyománynak számít, hogy a bunyevác-horvát emléknapon egy horvát nyelvű szentmisét is meghallgathatnak az érdeklődők a római katolikus templomban. Az idei szentmisét ezúttal Mohács plébánosa celebrálta.

A horvát nyelvű templomi kórusok találkozóját a római katolikus templomban tartották, melyen féltucat település képviseltette magát: Baja, Kalocsa, Dusnok, Katymár, Hercegszántó és Bácsalmás.

Az összejövetel közös beszélgetéssel és vacsorával zárult. A rendezvény házigazdái: Bácsalmás Horvát Önkormányzat, Római Katolikus Plébánia és a Bunyevác-Horvátok Egyesülete Bácsalmás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában