Tárlat

2023.11.15. 18:00

A fülöpszállási értékeket mutatja be a kiállítás

Két tárlat nyílt a minap a fülöpszállási faluházban. Az egyik a Fülöpszállási Települési Értéktár gondozásában, ami a helyi értékeket mutatja be, míg a másik Fűzi-Molnár Zoltán Petőfi útja című kiállítása.

Gulyás Sándor

Archív-felvétel

Fotó: Gulyás Sándor

– Településünk több mint egymillió forintot nyert a Hungarikum Bizottság pályázatán. A rendelkezésre álló összegből új, egységes képet tükröző roll-upokat készítettünk, melyeken a helyi értéktárban szereplő fülöpszállási értékeket mutatjuk be. Készült egy tabló is, ami a község rövid történetét foglalja össze – mondta el hírportálunk érdeklődésére Gubacsi Gyula polgármester.

A fülöpszállási értékek között szerepelnek a református temető kopjafái. Az ország nagyon kevés településén figyelhető meg ilyen nagy számban kopjafás temetkezés. Fülöpszálláson a Duna–Tisza közére érvényes fejfatípusok találhatók meg. A helyi református templom, ami 1750-ben kő alapra, vályogból készült, tornyát 1761-ben emelték. A kőtoronyhoz épült kőtemplomot 1797. november 1-jén szentelték fel. A templom húszregiszteres orgonája 1827-ben épült.

–Az épített örökség mellett a helyi szellemi értékek sorába tartozik dr. Szőnyi Gyula életműve, aki az 1956-os forradalomban azért vett részt, mert látta Rákosiék nemzetellenes, keresztényellenes tetteit, melyeknek maga is áldozatul esett. Az 1980-as évek közepén költözött Fülöpszállásra, ez alatt az idő alatt jelentek meg kisebb, 1956-tal kapcsolatos kiadványai és két verseskötete. Petőfi Sándor és Fülöpszállás kapcsolata. A fülöpszállási Súlyemelő és Szabadidő Sportegyesület, illetve Kelemen László súlyemelő és szkander versenyző, többszörös országos szkander bajnok, világbajnoki ezüstérmes szkander versenyző és egyben szakosztályedző, vezető, Varga Károly fülöpszállási születésű, többszörös olimpiai és világbajnok mesterszakács, valamint Bajnóczi Lajosné amatőr festő munkássága – sorolta Gubacsi Gyula.  

A kiállítás bemutatja a község természeti értékeit a fülöpszállási szikes tavakat, a település mellett található közel hat hektár területű holtágat a Kos-tököt is. Fűzi-Molnár Zoltán Petőfi útja című kamaratárlatának fotóanyagában a költőhöz kötődő települések szerepelnek. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!