Kiállítás

2023.10.31. 17:18

Mester-művek a kalocsai Schöffer Gyűjteményben – galériával

A „Mester-művek” több értelemben is megállja a helyét címnek, ha a legutóbbi hétvégén a kalocsai Schöffer Gyűjtemény Galériájában megnyílt kiállításról szeretném egy kifejezéssel a benyomásom megfogalmazni. Mester Krisztián első önálló kiállítása nyílt meg népes közönség előtt, a falakra kerülő képek pedig igazi mesterművek, melyeknek egy-egy darabját láthatta csak eddig a nagyérdemű csoportos kiállítások alkalmával.

Zsigmond Enikő

Mester Krisztián első önálló kiállítása nyílt meg

Fotó: Zsigmond Enikő

Mester Krisztián Kalocsán született, jelenleg alkalmazott grafikai területen tervezőgrafikusként dolgozik, a formák és arányok napi használata művészi munkáját is segíti. Nyomdában eltöltött korábbi évei is ezt az utat segítették, a különféle technikák, papírtípusok megismerése, a színek professzionális használata újabb tapasztalatokkal gazdagította a vizuális művészetek iránti vonzódását. Szeret megmártózni a művészetek sokféle irányzatában, a magyar festők közül Aba-Novák Vilmos, Gyulai Líviusz, Szalay Lajos, Riegl Judit, Váli Dezső munkái hatottak rá, a külföldi alkotók közül különösen technikai téren olasz és spanyol illusztrátorok, felbátorítva, hogy szabadon alkalmazza és keverje a különféle grafikai és festészeti technikákat. A látványhű utánzás soha nem érdekelte, mindig a belső kép, a belső emlékezet szerepel nagy súllyal alkotásaiban.

Krisztián a kalocsai Kortárs Művészeti Klub, valamint az Ordasi Alkotótábor rendszeres tagja, a 2020-as KalocsaArt díjazottja, nem egy magamutogató alkat. Ezért is volt különösen ünnepi esemény mindannak a közel százfőnyi érdeklődőknek, közöttük rokonoknak, barátoknak, alkotótársaknak, akik már évek óta várták, hogy Krisztián munkái végre így együtt egy galéria adta méltó környezetben megmutassák magukat a közönségnek.

Gondolat van mögöttük, érzékenység a társadalmi kérdések, gyarló emberi létünk leképezésére, hatalmas kísérletező kedvvel, különböző grafikai és festészeti technikákat alkalmazva veti papírra a gondolat születésekor apró fecnikre rajzolt vázlatait. Munkái félig meditatív állapotban született képzetek, a végleges, letisztult, a végletekig leegyszerűsített kép a csend állapotában születik meg, minimális háttér körítéssel, a tömör és a lágy, a vastag és a vékony vonalak ellenpárjaival megfogalmazott mondanivalóra összpontosítva. A kiállítás igazi élmény, elgondolkodtató, megkapó, dráma és sors, érzés és kritika, a körülöttünk lévő világ tükre van a munkákban, s mégsem búskomorság hatja át, hanem humor és irónia, mellyel a drámai eseményekre, jelenségekre új perspektívából tudunk nézni.

A kiállítást Budai Viktória gyűjteményvezető nyitotta meg, zenei közreműködő Szabó Mátyás dalszerző volt. Aki teheti, térjen be november végéig a Schöffer Gyűjteménybe (nyitva: kedd, csütörtök, péntek 10–17 óra) és nézze meg a kiállítást! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!