Kunszentmiklós

2023.10.25. 19:40

Könnytelen madonnák: női főhősökről írt könyvében Lőrincz P. Gabriella  – galériával

Lőrincz P. Gabriella, Bella István és József Attila-díjas költő, író, a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának tagja mutatta be a minap a Könnytelen madonnák című kötetét a kunszentmiklósi könyvtárban. A kárpátaljai származású írónőt Tóth Péter Lóránt versvándor faggatta.

Gulyás Sándor

Lőrincz P. Gabriella missziójának tartja, hogy a kortárs irodalmat elvigye az olvasókhoz

Fotó: Kárpátiné 7TV

Lőrincz P. Gabriella termékeny írónak számít, ez idáig több mint fél tucat könyve látott napvilágot, ezenfelül pedig rendszeresen publikál több internetes felületen. Elbeszélései, versei később több anyaországi és külhoni folyóiratban is megjelentek.

– Tudatosan készületem arra, hogy verseket fogok írni. Tehetségemre magyartanárnőm figyelt fel. Tizenkét éves koromtól folyamatosan publikáltam a helyi újságban.  Első kötetem 2009-ben jelent meg Karcok címmel az ungvári Intermix Kiadónál, azóta úgymond nincs megállás – fogalmazott Lőrincz P. Gabriella.

A kárpátaljai írónő pályája szépen ívelt felfelé. Missziójának tartja, hogy a kortárs irodalmat elvigye az olvasókhoz, így járja a Kárpát-medencét, felolvasásokat, rendhagyó irodalomórákat tart. Verset, prózát, tárcát, mesét ír, melyeket eddig öt nyelvre fordítottak le. Lőrincz P. Gabriella Könnytelen madonnák című könyvében a versek mellett olyan novellákkal találkozunk, amelyeknek a főhősei kivétel nélkül nők, tragikus sorsú lányok, vagy asszonyok. A központi motívum az anyaság, a női lét, az Isten, a hazaszeretet. Az írásokból az anyaságról, a test romlásáról, a kiszolgáltatottságról, a beteg, sérült gyermek és édesanya viszonyáról tudhat meg tanulságos dolgokat az olvasó.

– A kötet tapasztalásból született, olyan történeteket hordoz magában, amiket a legtöbb olvasó nem él át. 

Az elbeszélések igazak is lehetnének, legtöbbjük azonban fiktív szituációkon alapul – sorolta a szerző.

Lőrincz P. Gabriella egyik legfontosabb elvárása alkotási folyamatában a realitás, hiszen csak akkor tud hiteleset írni, ha igazat ír. Írásaiban végig jelen van a hite, a szoros kapcsolata az Istenével, melynek hiányában nem tudna alkotni.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!