Kultúra

2023.10.10. 16:23

A magyar népi játék napján Halas főtere is megtelt táncolókkal – galériával

Csaknem kilencszáz helyszínen, köztük Kiskunhalason is izgalmas programokkal várták a gyerekeket és a felnőtteket a magyar népi játék napján. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar népi játék kimeríthetetlen pedagógiai eszközként van jelen a mindennapjainkban. Fejleszt, nevel és ismeretet közvetít.

Pozsgai Ákos

A mintegy félórás flashmobon népi játékokkal és csoportos tánccal is várták az érdeklődőket

Fotó: Pozsgai Ákos

A program megalkotója Balatoni Katalin, köznevelési helyettes államtitkár, egyetemi tanár, néptáncpedagógus szerint kiemelten fontos, hogy a magyar népi kultúra a mindennapjaink része legyen. Hat évvel ezelőtt pattant ki az ötlet, hogy legyen a magyar népi játéknak napja, hiszen nagyon fontos, hogy felhívják a figyelmet ennek pedagógiai sokszínűségére. Arra a lehetőségre, hogy akár a köznevelésben, vagy akár azon kívüli színtereken, hogyan jelenhet meg a magyar kultúra, a gyermekek és a családok életében. A magyar népi játék kimeríthetetlen pedagógiai eszköztárként van jelen mindennapjainkban. Fejleszt, nevel és ismeretet közvetít. A nap célja az volt, hogy a világ minden pontján az önfeledt játéké legyen a főszerep. Megismertessék a magyar népi játék sokszínűségét, értékét, élményét. 

Az idei évben közel kilencszázan regisztráltak szerte a Kárpát-medencéből, ennyi helyen játszottak, énekeltek együtt, szabadtéri rendezvényeken, flashmobok, vagy éppen családi, vagy bármilyen más közösségi program keretén belül. Kiskunhalason a Bethlen Gábor téren várták gyerekeket és felnőtteket egyaránt a szervezők: Juhász Eszter néptánc pedagógus, valamint Györgyiné Szekeres Csilla óvodapedagógus és Manhalt Éva óvodapedagógus, az Így tedd rá! program foglalkozásvezetői.

A mintegy félórás flashmobon kézműves foglalkozással, népi játékokkal, népi mondókákkal, közös énekléssel és csoportos tánccal várták az érdeklődőket, a szülők és nagyszülők együtt vettek részt a gyerekekkel a programon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!