Szabadszállás / Budapest

2023.10.09. 06:50

A kultúra népszerűsítését tűzte zászlajára Nyiba mester

Németh Nyiba Sándor, a fővárosi székhelyű Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke ezer szállal kötődődik a Felső-Kiskunsághoz. A költő, zeneszerző, olimpikon, a Magyar Kultúra Lovagjának célja a magyar költészet, irodalom és képzőművészet népszerűsítése, a kincseinek megismertetése. Állandó résztevője Székely Gábor kunszentmiklósi magángyűjtő rendezvényeinek, az idén József Attila és Petőfi Sándor nyomdokaiba eredve szervezte meg a Krúdy Gyula Irodalmi Kör nyári táborát a Szabadszálláshoz tartozó Balázspusztán.

Gulyás Sándor

A képen (balról-jobbra): Horváth Balázs, a szabadszállási értéktár bizottság elnök, Németh Nyiba Sándor és Túri Török Tibor szobrászművész

Fotó: Gulyás Sándor

Németh Nyiba Sándor életében az irodalom, a zene és a sport mindig jelen volt. Gyerekkorától ír, eddig három önálló kötete látott napvilágot, de számos antológiában, kiadványban is jelentek meg művei. Tizenkét éves korától zenél, gitáron és dobon játszik. Zenei pályafutását a hetvenes években a Meteor együttesben kezdte. A zenélés mellett a sport kapta a főszerepet az életében.

– A hetvenes évektől a Meteor együttesben játszottam, kétszer nyertünk zenekari fesztivált. Sportpályafutásom 1972-ben a győri Dózsában kezdődött, 1975-ben Budapestre költöztem és a Csepel SC-be igazoltam. Sorkatonai szolgálatom alatt 1976-tól 1978-ig a Budapesti Honvéd Sportegyesület színeiben versenyeztem, 1977-ben a szabadfogású birkózó válogatott tagja lettem. 

Huszonnyolc világversenyen képviseltem Magyarországot versenyzőként és edzőként, olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon értékes helyezésekkel öregbítve a magyar birkózás hírnevét 

– emlékezett vissza Németh Nyiba Sándor, aki a szabadfogású birkózó válogatott kapitányaként és vezető edzőjeként nyolc évig tevékenykedett. Tanítványai több világversenyről tértek haza éremmel. Öt harcművészeti ágban van fekete öve.

Németh Nyiba Sándor kipróbálta a ketrecharcot, ő Növényi Norbertet készítette fel a világbajnoki címmérkőzésére, emellett tizenegy oktatófilmet készített a birkózásról, melyek a világ számos országába eljutottak, illetve a tanít a Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézetében.

– Életemben a sport, a zene és az irodalom jól megfért egymás mellett. Három önálló kötetem van, Fűzfakereszt, NYIBAIZMUS – Ne szégyelld a lelked, 860 verssel, 39 legendákkal készített interjúval és a Követ a vénség 5 ezer verssel. Több, mint húsz éve vezetek rádiós és televíziós műsorokat, ahol az irodalom és a zene mindig kapcsolódik, hiszen ez a két művészeti ág elválaszthatatlan az életemben. Verseimből, meséimből, dalainkból rock, jazz, megzenésített versek, mesék műfajban négyszáz CD-nyi anyag és több száz klip készült. Több antológiában és kiadványban jelentek meg verseim, prózai írásaim. Verseimnek nagy részét megzenésítették, melyeket ismert előadók adtak elő, többek között Vikidál Gyula, Varga Miklós, Keresztes Ildikó, Géczi Erika és Mr. Basary. Tizennégy éve alapítottam meg a Magyar Rocklegendák Vándorkiállítást, mellyel azóta is  járom az országot – sorolta Németh Nyiba Sándor.

A költő, zeneszerző verses-zenés önálló estjeivel járja az országot, évente több irodalmi alkotótábort vezet. 

Számos díjjal ismerték el munkásságát a kultúra, irodalom, sport területén egyaránt.

– Tizenkilenc évvel ezelőtt Kovács István József, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének elnöke javaslatára lettem a fővárosi székhelyű Krúdy Gyula Irodalmi Kör tagja. Aktívan kivettem a részem a munkából, majd nyertem el a bizalmat és az elnöki tisztet. Civil szervezetünk jelenleg mintegy háromszáz tagot számlál, közöttük nagyon sok az író, költő, festő és szobrászművész. Örökös tiszteletbeli tagjuk egyebek mellett Lator László Kossuth-díjas költő, Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő és a legendás Csukás István Kossuth-díjas magyar költő, író. Küldetésünk a magyarság nagynevű írói, költői, képzőművészei munkásságának ápolása. Bennünket nem az üzletszerű meggazdagodás reménye vezet, hanem a művészetek népszerűsítését tűztük ki képzeletbeli zászlónkra. Ennek jegyében szerveztük meg idei nyári táborunkat is József Attila és Petőfi Sándor nyomdokaiban járva – emelte ki a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke.

Németh Nyiba Sándor  jelenleg azon munkálkodik, hogy az elmúlt időszakban született csaknem kétezer versét kötetbe rendezze, majd kiadja. Tervben van a tizenkettedik, az eddigieket összefoglaló, birkózásról szóló oktatófilmjének elkészítése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!