Népi mesterségek

2023.10.06. 20:09

A közösségek és a népművészet fontosságát hangsúlyozza a lakiteleki kiállítás – galériával

Kulcsfontosságú, hogy a népi mesterségek ismerete, szeretete a hétköznapok részévé váljon – jelentette ki Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára csütörtökön Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézet székházában a Kárpát-medence viseletkultúráját bemutató kiállítás és az ASzakkör – Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért 2023 program ünnepélyes megnyitóján. Az államtitkár arról beszélt, hogy fel kell ébreszteni az elemi igényt a közösségben megélt alkotásra, a kreativitás kibontakoztatására és az élethosszig tartó tanulásra.

Vajda Piroska

A tárlat hagyományos, illetve modern népi ihletésű alkalmi és hétköznapi öltözékeket sorakoztat fel, melyeket különféle technikákkal köztük bőrművességgel, gyöngyfűzéssel vagy nemezeléssel készült kiegészítők színesítenek.

Fotó: Bús Csaba

Závogyán Magdolna, államtitkár szerint A viseletek és viseletkiegészítők régen és ma című kiállítás arról üzen, hogy a népművészettől nem távolságot kell tartani, hanem a népművészettel együtt kell élni – olvasható a Magyar Távirati Iroda által kiadott közleményben. 

Az államtitkár felidézte: a kormánynak köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott arra, hogy 18 szakágban több ezer szakkört részesítsen módszertani támogatásban. Az ASzakkör program lényegi eleme, hogy az embereket nem elcsábítani, kiszakítani szeretné szűkebb környezetükből, lakóhelyükről, épp ellenkezőleg, a helyi kötődés, az identitást és a kisközösségeket kívánja megerősíteni a helyben szervezett lehetőségek felkínálásával. 

Závogyán Magdolna, államtitkár
Fotó: Bús Csaba

Mint mondta: ez az elgondolás azon a meggyőződésen alapszik, miszerint reményteljes jövőt építeni csak az egyének és a közösségek képesek, akik jól ismerik őseink örökségét, tisztelve becsülik hagyományainkat, büszkék származásunkra és készek élni szűkebb hazájuk lehetőségeivel. Így válnak e közösségek tagjai példává, hiteles értékközvetítőkké gyerekek, unokák számára, hirdetve a tanulás, a munka és a szorgalom becsületét. Nem kevesebb ez, mint a nemzetépítés maga, melyhez az egyén boldogulásán keresztül vezet az út – tette hozzá az államtitkár.

Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszöntőjében felidézte, hogy az ASzakkör elnevezésű programot még 2020-ban, a pandémia kezdetén Závogyán Magdolna indította útjára, mert úgy gondolta, hogy a közösségeket nem szabad magukra hagyni, a közösségeket minden helyzetben meg kell tartani. Hangsúlyozta: néhány éve a program hat szakággal online tudásmegosztó portálként indult, hogy a közösségek meg tudják tanulni a bemutatott kézműves technikákat. A magyar állam, a magyar kormány támogatásával a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította az eszközöket, az alapanyagokat, a módszertani kisfilmeket és a mentorálást – tette hozzá.

Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője
Fotó: Bús Csaba

Elmondta: a kezdeményezés az elmúlt években nagyon sikeressé vált, és ma már elmondható, hogy 2023-ban közel 15 ezer résztvevője lesz ASzakkör programnak. Háromezer régi és új közösség vesz benne részt 18 szakágban, és Kárpát-medencei szinten is mintegy 600 szakkört indítanak el a keretein belül.

Kiemelte: hisznek abban, hogy a kultúra összekötő kapocs lehet a generációk között. Legfontosabb feladatuknak a magyarság megőrzését nevezte, és mint mondta: ez a program képes, illetve alkalmas ennek szolgálatára.

A motívumkincsekben gazdag A viseletek és viseletkiegészítők régen és ma című tárlat hagyományos, illetve modern népi ihletésű alkalmi és hétköznapi öltözékeket sorakoztat fel, melyeket különféle technikákkal köztük bőrművességgel, gyöngyfűzéssel vagy nemezeléssel készült kiegészítők színesítenek. A részletesen kimunkált, egyedi alkotásokat a Békés Megyei Népművészeti Egyesület biztosította. A kiállítást a szervezet elnöke nyitotta meg. 

A szervezet elnöke, Pál Miklósné
Fotó: Bús Csaba

Pál Miklósné elmondta: az utóbbi években meghatározó törekvés figyelhető meg, hogy a sajátos magyar vagy éppen a Magyarországon élő nemzetiségek tárgyi kultúrája jelenjen meg úgynevezett népi dizájnként viseletekben, mindennapi használati tárgyakban vagy éppen az építészetben. A most megnyílt tárlat a viseleteken és viseletkiegészítőkön ezt próbálja megmutatni, reprezentálni. A kiállítás 2024. február 29-ig látogatható a Nemzeti Művelődési Intézet székházának nyitvatartási idejében – adta hírül a távirati iroda.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!