Kiállítás

2023.10.05. 20:31

A keleti kultúra inspirálta dr. Spottle Andrea alkotásait − galériával

Dr. Spottle Andrea alkotásaiból nyílt kiállítás Légy a két látó szeme, az én távolba látó lelkemnek… címmel csütörtök délután, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Lift Galériájában. A kórház kiskunfélegyházi telephelyének orvosának műveit nagyban inspirálták a keleti és az indián kultúrák.

Horváth Péter

A képen jobbra az alkotó, dr. Spottle Andrea

Fotó: Bús Csaba

Spottle Andrea Pozsonyban született, tanulmányait is ott végezte az egyetlen magyar tanítási nyelvű alapiskolában és gimnáziumban, majd a Comenius Egyetem Orvosi Karán diplomázott szlovák nyelven. Szlovákiában, Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Magyarországon tanult és dolgozott eddigi élete folyamán. Jelenleg a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephely Mozgásszervi Rehabilitáció Osztályán mozgásszervi orvosként tevékenykedik fekvőbeteg osztályon és szakrendelés keretén belül.  

Az önkifejezés fontos számára, melyet az írás, a tánc, a zongorázás, a kerámiázás, a sütés-főzés és festészet területén talált meg. Mikor leírni nem volt szava, festett, mikor a festéshez nem jött „látomás”, megírta, és így váltották egymást életében a kifejezés kreatív formái. Pozsonyban töltött fiatalsága alatt a Szöttes Kamara Néptáncegyüttesben, majd az Ifjú Szívek Táncegyüttesben táncolt évekig. Már fiatalon vonzódott a művészetekhez, a zenéhez, a tánchoz, szerette a színházat, a szépirodalmat, a szobrászatot, a festészetet. Számtalan utazása során különböző kultúrák érintették meg és voltak rá nagy hatással. Gyermekkora óta Európa szinte összes múzeumában megfordult. Japánban, Chilében, Ecuadorban, Alaszkában, Indonéziában, Jordániában is jártak férjével. Festészettel 2018 óta foglalkozik. Jelenleg autodidakta módon fejleszti magát. 

Az emberi lélek és kultúra értékei forrást jelentenek számára. Minden képe magában hordoz egy darabot magából, az életéből, az érzéseiből. Reméli, hogy hangulataiból egy darabot át tud adni alkotásain keresztül. Az alkotásain fellelhető keleti vagy indián hatás ösztönszerűen született, majd a későbbiekben derült ki egy genetikai vizsgálat folytán a kelethez való vonzalmának oka. Indián, japán és mongol gének túlsúlya genetikájában a festményein keresztül rajzolódott ki először. Gyakran utazott keletre, mert ott úgy érezte, otthon van. Az Amerikai Egyesült Államokban élve sok időt töltött indiánok között, minden alkalommal átszellemülten élve át a kultúrájukat.

− Mikor belerévedek egy kép festésébe, úgy érzem, a cél nem az alkotás, hanem, hogy abba a csodás állapotba kerüljek, amely elkerülhetetlenné teszi az alkotást 

− vallja az alkotó.

Dr. Gondos Miklós főigazgató
Fotó: Bús Csaba

Az orvos-művészt dr. Gondos Miklós főigazgató és dr. Körtvélyessy András, a Kiskunfélegyházi Telephely vezető főorvosa méltatta.

A megnyitón Leskowsky Laura működött közre. A kiállítás megtekinthető november 6-ig.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!