Kiskunhalas

2023.08.04. 16:22

Szűcs Csaba: Kimagasló támogatást kap a hazai cigányság – galériával, videóval

A cigány hagyományok napját tartottak az Együtt egymásért program keretében pénteken Kiskunhalason, a Rostás László Cigány Közösségi Házban. A cigányság fontos és összekötő szerepet játszik ma is a többségi társadalom kulturális életében, amelyet a roma kultúra és hagyományok tovább gazdagítanak és színesítenek – mondta Szűcs Csaba, Kiskunhalas roma ügyekért is felelős alpolgármester.

Pozsgai Ákos

Szűcs Csaba, Kiskunhalas roma ügyekért is felelős alpolgármestere (hátul, csíkos pólóban) és a cigány hagyományok napja résztvevői

Fotó: Pozsgai Ákos

A Nemes Family cigány kamaraegyüttes zenélt a cigány hagyományok napján a Tó utcai cigány közösségi házban, ahol Kolompár Angelina vezetésével táncos produkciót mutattak be a fiatalok. Emellett játékos hagyományőrző programok és egyéb kulturális érdekességek és közös ebéd várta a program résztvevőit.

Szűcs Csaba alpolgármester szerint az elmúlt közel másfél évtizedben komoly lehetőséget kapott a hazai cigányság az Európai Unió és a magyar kormány támogatásának köszönhetően a kultúra, az oktatás és a foglalkoztatás területén.  – Jól látható, hogy a végbement változásoknak köszönhetően a magyar cigányság körében is új szemlélet alakult ki, a munkaalapú társadalom, hogy munkából, és nem segélyekből kell megélni – jelentette ki Szűcs Csaba, aki szerint emellett kiemelt hangsúlyt kap a mindennapokban a cigány kultúra, a cigány hagyományok ápolása is.

– A mai rendezvényen is jól látszik, hogy milyen fontos, hogy a fiataloknak továbbadjuk ezeket az értékeket. 

Egy fiatal generáció előadását láthattuk, akik jórészt most ismerkednek a cigány zenével, a tánccal, a dalokkal, jó látni, hogy a fiatalok szívesen vesznek részt ebben az értékőrzésben és továbbadásban – fejtette ki a városvezető.

– A cigány nemzetiség felemelkedését szolgálja, hogy Halason is növekszik azoknak a roma fiataloknak a száma, akik a nyolc általános után szakmát, sokan érettségit szereznek, és ma már az is természetes, hogy vannak, akik egy, vagy akár több diplomát is szereznek közülük, amire már számtalan példa adódik. 

Az is természetes, hogy komoly végzettséget igénylő beosztásokban dolgoznak romák, hogy egyre több cigány vállalkozó munkaadó van a városban 

– fejtette ki az alpolgármester.

Hozzátette: emögött a települési és a cigány nemzeti önkormányzat közös erőfeszítése áll, hogy minden egyes fiatalt támogatnak, aki tanulni akar, szakmát szerezni és dolgozni. – Végigkísérjük őket a tanulás során, hiszen az iskolai lemorzsolódás az országos helyzethez hasonlóan Halason is nagy volt, amit az utóbbi években a cigány nemzetiségi önkormányzat mentorprogramjának és a nyári felzárkóztató programoknak köszönhetően sikerült jelentősen csökkenteni a városban, s ezzel az iskolarendszeren belül tartani a roma fiatalokat. Nem elég azonban végigkísérni a fiatalokat a tanulmányaik során, hanem utána segíteni kell őket abban is, hogy a helyi munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni – fűzte hozzá Szűcs Csaba, aki emlékeztetett, hogy hosszú évek munkája van amögött, hogy ma már, ha lassan is, de látszanak az eredmények.

Ugyanakkor szerinte még rengeteg a teendő. – Addig, amíg Halason vannak szegregátumok, ahol nagy szegénységben és rendkívül rossz körülmények között élnek családok, addig nem dőlhetünk hátra − zárta gondolatait az alpolgármester.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!