Kiállítás

2023.08.06. 16:09

A bajai tárlaton a festmények a zene sokszínűségét tükrözik – galériával

A zene hullámhosszán című bajai kiállítás megnyitójára és Harmonikás estre gyűltek össze az érdeklődők a Bácskai Horvátok Kulturális Központjában augusztus 4-én délután. A Táncsics utcai művelődési központ zsúfolásig megtelt a Horvát zenés est programjaira nyitott emberekkel. A rendezvényen részt vett Sibalin József a Bács-Kiskun Vármegyei Horvát Önkormányzat elnöke.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A Horvát zenés estek programjaként elsőként egy tárlatmegnyitót tartottak a Bajai Festők és Kézművesek Baráti Egyesület három tagjának. Ezt követte a Harmonikás est, ami folytatása volt a Horvát zenés esteknek. Immár három éve indították el a programsorozatot, ami nagyon népszerű a Bács-Kiskun Vármegyében élő horvát közönség körében.

Filakovity Mladen a Bácskai Horvátok Kulturális Központ igazgatója hangsúlyozta, a jelenlegi tárlat egy közös együttműködés első eseménye, amely láthatóan roppant sikeres és folytatni szeretnék. Céljuk elsősorban az, hogy lehetőséget biztosítsanak a fiatal feltörekvő zenészeknek, hogy bemutassák tudományukat, valamint motiváltak legyenek a további munkára.

– A koncert második részében profi zenészek léptek fel. A közönségnek ez egy plusz élmény, de a fiatalok látják, hogy hova lehet fejlődni, hogyan kell a színpadon viselkedni. A tárlat kapcsán fontos volt, hogy találjunk egy horvát kapcsot a kiállítók és a horvát intézmény között. Ez sikerült, hiszen Uhlár Máriának több horvát kötődésű festménye van, illetve az egyik kiállító is horvát származású. Valamint valószínűleg Barics Julianna is rendelkezik horvát felmenőkkel, hiszen a Barics név igen elterjedt főleg a Dráva mentén – mondta az igazgató.

Dr. Munczig Dénesné méltatásában részletesen ismertette a kiállítás létrejöttének előzményeit, illetve bemutatta a különleges alkotásokat.

– Három olyan alkotóművész anyaga látható a falakon, akiket mondhatjuk, hogy összesodort a szél, de ez nem a szél volt hanem a zene. A Pannon Tamburazenekar koncertjén, júniusban fogalmazódott meg a kiállítás gondolata Uhlár Mária részéről, ehhez Barics Julianna festményei csatlakoztak, hiszen mindegyik zenei ihletésű, különösen a Mozart és a Beethoven 250. évfordulójára készült képek és a mohácsi művésznő Magyarné Manga Anett itt volt a tamburakoncerten korábban, a fia játszott és ő maga művésztanár. A kiállítást is a zene hozta össze és zenei alapokkal bír – mondta hírportálunknak Munczig Dénesné.

A kiállítás érdekessége, hogy a három művész abszolút különböző technikát használ. Uhlár Mária festményei zömében akvarellek, Horvátországot idézték meg, Barics Julianna viszont absztrakt stílusban dolgozik és kizárólag akrillal. Különlegessége az ő képeinek, hogy montázstechnikával készültek. Rendkívül széles tárházát vonultatva fel, rendkívül kreatív, az akril képeken találhatunk cd lemezeket, bakelitet, egy Mozart korabeli hegedű véget is, strasszköveket, dunai homokot, mindez a zene ihletésében, hangzott el a tárlat megnyitóján. A mohácsi művésznő tűzzománc képeket mutat be, egy vitrinben tűzzománc ékszerek is láthatóak.

Barics Julianna a Bajai Festők és Kézművesek Baráti Egyesületének tagja a rendezvény során bemutatta a közös tárlatot, amely mint fogalmazott: a zene és a vizuális művészet összeolvadásának lenyűgöző világába kalauzolta el a jelen lévőket.

– A kiállításon olyan alkotásokat és műveket gyűjtöttünk össze amelyek életünk szerves részét alkotó zenei élményeket örökítik meg a képzőművészet eszközeivel. Az alkotások az egyedülálló kiállításon többek között megpróbálják ábrázolni az ember ritmusát, a dallamok harmóniáját és a színpaletta zenei rezgéseit – fogalmazott Barics Julianna. Hozzátette, hogy az egyes festmények a zene sokszínűségét tükrözik, vidám lendületes kompozíciók, melyek a zene ütemére táncolnak és mély elgondolkodtató alkotások amelyek az érzelmek és a zene hangjait szólaltatják meg.

Végül Barics Julianna kiemelte a hármas kiállítás fontosságát amely összehozza a művészetek világát, és segít újra átélhetővé tenni a zenei élményeket. A tárlatmegnyitót  Csurai Attila által vezetett  Daniubia AMI tamburazenekar tette  még  hangulatosabbá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!