Tusványos

2023.07.24. 16:40

Tusnádfürdőn ismertette a kiskőrösi jó gyakorlatot dr. Filus Erika

Hogyan kapcsolható össze a művészet és a múzeumi tevékenység? A múlt héten az erdélyi Tusnádfürdőn rendezett szabadegyetemi rendezvényen a Magyar Kultúra-sátorban egyebek mellett ezt a témát is körbejárták az érdeklődők. Az előadók közt volt dr. Filus Erika kiskőrösi néptáncos, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója is.

Barta Zsolt

Dr. Filus Erika mesél a kiskőrösi jó gyakorlatról a beszélgetést dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége ügyvezetője vezette

Fotó: Kapott fotó

Dr. Filus Erika, a kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes néptáncosa, a tánccsoport mellett működő Szivárvány Folklór Egyesület titkára is részt vett a múlt héten az erdélyi Tusnádfürdőn megrendezett szabadegyetemi programon, amely egyik sátrában a magyar megmaradásról is szó esett. 

A Magyar Kultúra-sátorban egyebek mellett arra a kérdésre keresték a választ, hogy egy múzeumi vezető, aki művész is, a két tevékenységet hogyan tudja összekapcsolni? Mint ismert, dr. Filus Erika a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetője. 

Az igazgató hírportálunknak elmondta, hogy muzeológus művészek, művész muzeológusok egy elgondolkodtató, vidám kerekasztal-beszélgetésen, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége szervezésében osztották meg a gondolataikat. Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója, Vargha Mihály képzőművész, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, és Szappanos Gábor népzenész, a gyulai Erkel Ferenc Emlékház vezetője és ő meséltek művészi és intézményvezetői oldaluk összhangjáról. A beszélgetést dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége ügyvezetője, a MNM hálózati igazgatója vezette.

A Magyar Kultúra-sátrában beszélgettek
Fotó: Kapott fotó

Dr. Filus Erika arról beszélt, hogy a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum egyik telephelye a Szlovák Tájház. A kiskőrösi szlovákság kultúrájának megismertetése során tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, táborok alkalmával gyakran tanít kiskőrösi dalokat, táncokat, a gyerekek kedvelt programja, amikor beöltözteti őket kiskőrösi viseletbe. A Szivárvány táncegyüttest gyakran hívja fellépni és táncház tartására olyan csoportokhoz, amely tagjai több napot töltenek Kiskőrösön, és a múzeumi programokon kívül a város többi értékét is meg szeretnék ismerni. 

A múzeumi munka alkalmából az igazgatónő is gyakran hord népviseletet. Ilyen események például a Tájházak Napja, Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok, Városalapítók Napja, Népviselet Napja, Szent Iván-éj, stb.

Az általa feldolgozott helyi lakodalmi szokások jelentették az alapját a 2022-ben megtartott kiskőrösi lakodalmasnak, amelyen csaknem 100 eredeti kiskőrösi viseletbe öltözött táncos, hagyományőrző, múzeumi önkéntes vett részt. A lakodalmas a város három helyszínén zajlott, két zenekar vett részt, szlovák és magyar nyelvű vőfély szórakoztatta a vendégeket.

Rendszeresen tart előadásokat a Magyarországi Tájházak Szövetsége országos és regionális konferenciáján, a Tájházműhely online előadásain, többször volt jelen eladóként a Bajai Nemzetiségkutató Konferencián, a Makói Néprajzosok Országos Találkozóján,  idén ősszel a Vajdaságba megy néprajzi konferencia-előadást tartani.

A Szivárvány Szlovák Táncegyüttes rendszeresen fellép a múzeum és a Szlovák Tájház rendezvényein.

Mint mondta: büszke arra, hogy 2007-ben a tájház Az év tájháza lett, az idén is pályáznak erre a címre. Büszke a kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes sikereire, a minősítőkön elért eredményekre, és arra, hogy a csoport eredeti kiskőrösi öltözékeit ő felügyeli és állítja össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!