Tárlat

2023.05.06. 20:19

Tűzből született címmel nyílt kiállítás Kecskeméten, a Cifrapalotában – galériával

38 alkotó mintegy száz művét mutatja a be a Tűzből született című kiállítás a Cifrapalotában. A tárlatnak két egyedi vonása is van. A Tűzzománcművészek Magyar Társasága egyrészt igyekezett a jelenleg is köztünk élő művészek munkái mellett, bemutatni a már elhunyt tagjaik alkotásaiból is legalább egyet-egyet, másrészt fel szerették volna hívni a figyelmet a Katona József Múzeum zománcművészeti gyűjteményére is.

Lizik-Varga Katalin

Mintegy száz mű látható a kiállításon

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Tűzzománcművészek Magyar Társasága évente legalább egy kiállítást szervez, hogy ezeken bemutathassa a műfaji önállóságra törekvő kortárs magyar zománcművészet legújabb eredményeit. Ezúttal Kecskeméten folytatják a 26 éve elkezdett országjárásukat.  Kiállítottak már többek között Budapesten, Mezőtúron, Nagybányán, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Szolnokon.  

A kiállítást ifjabb Gyergyádesz László, Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője, a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának elnöke rendezte.  

A tárlatot Balanyi Károly Ferenczy-díjas képzőművész, a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának alelnöke nyitotta meg. Beszédében bemutatta a társaságot és a kiállítást és a tűzzománc történetével is megismertette a közönséget. Mint mondta, a Tűzzománcművészek Magyar Társasága közel 50 taggal működik. Hangsúlyozta: közösségünk igen sokszínű, a műfaj minden változatát művelik tagjaink és vannak közöttünk hála Istennek fiatalok is, ami igen nagy teljesítmény, mert hogy Magyarországon évtizedek óta nincs felső szintű zománcművészeti képzés.  

A társaság tagjai között vannak festők, grafikusok, szobrászok és más képzőművészeti ágakat művelő alkotók is, akik tovább viszik a tűzzománc, vagyis a több ezer éves múltra visszatekintő díszanyag megmunkálásának a kultúráját. 

– Én azt hiszem, hogy ezt a nagy múltú, ősi hagyományokkal rendelkező műfajt továbbra is nagyon fontos támogatni 

– tette hozzá a képzőművész. 

A műsorban Závori Erika vezetésével közreműködött a Scherzo Énekegyüttes. 

A kiállítás megtekinthető: 2023. június 25-ig, keddtől vasárnapig 10-17 óra között. 

A tárlathoz május 10-től kezdve A filigrán, a rekesz és a beágyazott - Fejezetek a zománcművészet történetéről címmel vetített képes művészettörténeti előadások is fognak kapcsolódni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!