Könyvbemutató

2023.05.24. 12:50

Régi tassi históriák olvashatóak Horváth Lajos novellás kötetében – galériával

Újabb három kiadvánnyal gazdagodott a Tassi Helytörténeti Egyesület köteteinek sora.

Gulyás Sándor

Régi tassi históriák olvashatóak Horváth Lajos kötetében

Fotó: Gulyás Sándor

A  napokban jelent meg Neszményi György és Neszményiné Gubacsi Erzsébet tollából a „Horthy István a hadak útján” című könyve, Jaksa Mária „Földváry Gábor életútja” című munkája, valamint Horváth Attila művésztanár édesapjának, Horváth Lajosnak a „Régi tassi históriák” című novellás kötete. A históriás kötetet a minap mutatták be a helyi könyvtárban. A szerző fiát, Horváth Attilát és unokáját dr. Horváth Attilát Németh Gábor polgármester faggatta.

–  Nagyapám, néhai Horváth Lajos meghatározó egyénisége, jegyzője volt a településnek. Napi és közéleti munkája mellett gyakran ragadott tollat, hogy papírra vesse élményeit. A kézirat sokáig lapult a családi „irattár mélyén”. Néhány éve, az első világháború centenáriumára készülve jutott eszembe, hogy apai felmenőmnek vannak erre vonatkozó írásai. Hosszú keresgélés után bukkantam rá a kéziratokra. A sorokat olvasva jöttem rá, micsoda kincsre leltem. A Tassi Helytörténeti Egyesületnek köszönhetően jelenhetett meg a novelláskötet – sorolta dr. Horváth Attila.

A kötet összeállításakor merült fel, hogy képekkel kellene gazdagítani a kiadványt. Az illusztrációk elkészítésére a szerző fiát, Horváth Attila művésztanárt kérték fel.

–  Bár az idő sürgetett, de nem volt nehéz dolgom, hiszen apám történeteit sokszor hallottam gyermekkoromban. Az alkotómunka közben újra olvasva a sztorikat, rájöttem, hogy annyira szemléletesen írta meg novelláit, hogy az illusztrációk csak olyan cifraságok mellette, melyek mindössze az olvasók hangulatát befolyásolják. A kötet szereplői valamennyien élő személyek voltak, közöttünk éltek. A történetek nem csak a múlt emlékeit idézik fel, hanem kicsit tanmesék is az utókor számára. Az írásokban érezhető apám meghatározó jellemvonása, hogy mindig óvakodott attól, hogy bárkit megbántson. A könyvben megjelenő figurákat szeretettel ábrázolta – fogalmazott Horváth Attila.

A könyvbemutatót baráti beszélgetés zárta. A Helytörténeti Egyesület harmadik új kiadványát, Neszményi György és Neszményiné Gubacsi Erzsébet: Horthy István a hadak útján című könyvét június 1-jén 17 órai kezdettel mutatják be a tassi könyvtárban. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!