Megnyitó

2023.05.18. 21:40

Képzeletbeli állatokról nyílt kiállítás a kecskeméti Kápolna Galériában − galériával

Különleges kiállítás nyílt csütörtökön a kecskeméti Kápolna Galériában Bestiárium címmel. A kiállítóhely nyilvánvaló megújulásáról árulkodó tárlat a Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből mutat be valóságos és képzeletbeli, gyakran mitikus állatokat, melyek magyar és külföldi kerámia művészek munkái.

Horváth Péter

A bestiárium valóságos vagy képzelt állatok gyűjteménye.

Fotó: Bús Csaba

A kiállítást Szabó Eszter grafikusművész nyitotta meg, aki a néha zavarba ejtő állati formák értelmezési lehetőségéről is szólt.

− Kőszerű, amorf lények. Tejfehér mitikus entitások. Hibridek. Az értelmezés határán tevékenykedő groteszk, humanoid lények. Halvány utalásokkal kapcsolódnak a mi valóságunkhoz, de mégis egy távoli érzés, valamiféle megfoghatatlanság lengi körül a Nemzetközi Kerámia Stúdió bestiáit. Ezekről az azonosítatlan életformákról beszélni szinte lehetetlen, mégis kell, mert azzal talán legalizálhatjuk létezésüket − mondta, majd a tárlat címéről beszélt.

A bestiárium valóságos vagy képzelt állatok gyűjteménye. A műfaj múltja az ókorban gyökerezik, de a középkorban virágzott igazán, amikor a babonákkal, anekdotákkal és látomásokkal keveredett leírások a lényeket allegóriákká formálták, erkölcsi példabeszédeket támasztva alá. A kézenfekvő lehetőség arra, hogy antropomorfizálódjanak, a mai napig folyamatos alárendeltségi viszonyban tartja a fantázia teremtményeit. 

− Folyamatosan keressük azokat a pontokat, amivel beilleszthetjük a mi valóságunkba, de érezzük, hogy nem simulnak bele teljesen. A Nemzetközi Kerámia Stúdió bestiáriuma még mitológiai színezetet is hordoz: a teremtés aktusa, a sárból született forma utalás az emberiség homályos előtörténetére. Zavarban vagyunk ezek előtt a lények előtt. Az ismerős és ismeretlen, ember és állat közti vékony határ észlelése talán, ami zavarunkat kiváltja? Mégis hogyan viszonyulhatunk ezekhez az alkotásokhoz? − mondta Szabó Eszter.

Kontor Enikő a kiállítás kurátora elmondta, hogy a kiállítás anyagát úgy igyekezett elrendezni a galéria terében, hogy az egyes állatok, alkotások egymással párbeszédet folytassanak. A tárlat egyik különlegessége a tárgyak elhelyezése, hiszen többségük a földön van, így a szemlélő kényszerűen lehajol, hogy láthassa az alkotásokat: a meghajlás tiszteletadás a műalkotásokkal és az állatokkal szemben is. Ez egyben arra is szolgál, hogy a megszokott kiállítás-látogatói helyzetből némiképp kibillentsen a tárlat.

A megnyitón a Kodály Intézet Tulipán csoportja működött közre.

A kiállítás megtekinthető június 9-ig hétköznapokon 13 és 17 óra között a Kápolna Galériában.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!