Kecskemét

2023.05.25. 14:27

Japánból, Finnországból és Norvégiából is érkeznek alkotók a KÉSZ alkotótáborába – galériával

Huszadik alkalommal rendezik meg júniusban a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpoziont. A KASZ+ alkotótáborban ezúttal kilenc hazai és nemzetközi képzőművész kísérletezhet, alkothat fémipari környezetben. A részletekről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót.

Sebestyén Hajnalka

Árvai István kurátor, művészeti vezető

Fotó: Bús Csaba

A KÉSZ Csoport IQ Kecskemét irodaházában megrendezett sajtóreggelin Árvai István kurátor, művészeti vezető adott tájékoztatást az acélszobrászati nemzetközi táborról.

A Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion idén június 5 és 23. között zajlik, ez lesz a huszadik alkalom. A meghívásos alkotótáborban hazai és nemzetközi képzőművészeket várnak, nemcsak szobrászokat, hanem festőművészeket is. Az elmúlt két évtized alatt a művészektől ajándékba kapott alkotások száma mára meghaladta az ötszázat. A folyamatosan fejlődő kortárs gyűjtemény elsődlegesen fémszobrokból, installációkból, valamint grafikákból, fotókból és festményekből áll. Magyarországon igazi kuriózumnak számít a gyűjtemény. 

A kezdeteket is felelevenítette Árvai István. 

A KÉSZ Csoport több évtizede elkötelezetten támogatja a kultúrát és a képzőművészeteket. 

Ennek jegyében 2004-ben rendezték meg az első Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpoziont. Majoros Gyula a világzenei koncert után kereste meg őket, hogy egy játszótér állatfiguráihoz kérjen vasanyagot. Ez adta az ötletet az acélszobrászati alkotótáborhoz, mely néhány hónap múlva meg is valósult. Árvai István elárulta, az első években ő maga sem gondolta, hogy ez az egész sikertörténetté növi ki magát. Nagyon nívós rangnak számít, ha valaki részt vehet az alkotótáborukban. 

A rendezvény különlegességet adja, hogy a művészek ipari eszközök segítségével készíthetik műveiket. 

A helyszínt is maga az Izsáki úton lévő hatalmas ipartelep adja. Igazán egyedinek mondható ez az indusztriális alkotói környezet, ráadásul a művészeket a KÉSZ dolgozói is, CNC-sek, hegesztők, mérnökök is segítik. Árvai István társkurátora Nagy T. Katalin (1958) Németh Lajos-díjas művészettörténész lesz.

A XX. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion meghívott alkotói között két kecskeméti van: Király Gábor festőművész, akinek feltett szándéka, hogy idén megtanul hegeszteni és szobrászként debütál. Majoros Gyula képzőművészt ismét köreikben köszönhetik, a KASZ alapító tagjának újra a keze alatt mesél majd a fém.

Rajtuk kívül érkezik még Anne-Karin Furunes képzőművész (Norvégia), Kalle Eriksson képzőművész (Norvégia), Kozári Hilda képzőművész (Finnország), Markus Kåhre szobrászművész (Finnország), Lilla von Puttkamer festőművész (Németország), Szabó Ottó Robotto szobrászművész, Fukui Yusuke festőművész (Japán).

Az elmúlt tizenkilenc évben 121 művész több mint 1000 zsűrizett műalkotást készített a szimpozionok során. 

Eddig 15 országból érkeztek alkotók, például Indiából, Tajvanról, Dél-Koreából, vagy éppen Új-Zélandról is.

A KASZ alkotóműhelye hidat képez a fémszobrászat és a képzőművészet többi ága között. Sok festőművész, iparművész, fotós használta ki a lehetőséget, hogy a képalkotás, az objektműfaj terén is kiváló műveket alkosson, gazdagítsa a szimpoziont. 

A tábor idén is a hagyományos összegző kiállítással fejeződik be, mely június 23-án, pénteken 16 órakor nyílik meg a helyszínen, az IQ Kecskemét irodaház mélygarázs kiállítóterében.

Ráadásként másnap, a Múzeumok Éjszakáján bárki megtekintheti, plusz két kiállítás kíséretében. Kákonyi Gábor és Majoros Gyula műveit szintén megismerheti a közönség. 

Árvai István végül elmondta: a 20 éves jubileum kapcsán könyv készül, és Budapest két nívós galériájában is bemutatkoznak gyűjteményük darabjaival. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!