Megnyitó

2023.05.25. 14:14

Baján megnyitották Tóni Pista kiállítását – galériával, videóval

A Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ Tóni Pista „Szabónak születtem” című kiállításának megnyitóját tartották május 24-én a Bácskai Kultúrpalotában.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

„Tóni Pista”, azaz Papp István szabómester helyi legenda volt Bátmonostoron, aki szenvedélyesen gyűjtötte a helyi népművészet alkotásait, maga is készített népviseleti darabokat. 

Csurai Attila és zenésztársai egy hangulatos mini koncerttel lepték meg a vendégeket, majd Korsós János a mester barátja nyitotta meg a tárlatot.

– Annak ellenére, hogy nem voltunk hasonlóak alkatilag, mindig szót értettünk egymással. Volt egy külön nyelvezetünk amit csak mi beszéltünk. Ő a népies dialektust természetes módon hozta, én megtanultam tőle. Sokan nem értettek bennünket. Tóni Pista állandó jelleggel anekdotázott. Készült egy szakdolgozat is az ő segítségével ami csak Bátmonostorról, a bátmonostoriakról szólt. Ragadvány nevek volt a dolgozat címe és a Pista kútfőjéből jöttek az információk, hogy kit milyen ragadványnévvel illettek – mondta hírportálunknak Korsós János.

Egykori barátjáról elmondta, hogy rendkívül népszerű ember volt Tóni Pista, a szabóműhely olyan volt mint egy hírközpont. Bármi történt a faluban ők mindig értesültek a legújabb dolgokról, frigyekről. A szabó szekrényében sorban álltak a népviseletek. Egy 25 fős csoportot bármikor fel tudott öltöztetni, a férfiakat bő gatyába, csizmába, kalapba, bő ujjú ingbe, a hölgyeket is annak rendje módja szerint alsószoknyába és a felső díszes ruhába, fejkendővel, minden dísszel. Bátmonostoron a fent maradt viseletek, az egykori szabómester, Papp István Tóni Pista nevéhez és gyűjtőszenvedélyéhez kapcsolódnak. 

– Mindig jól égett a pipája. Mindenkihez volt egy kedves szava. Nem ment el szó nélkül senki mellett. Igazi emblematikus figura volt. A szabóság volt az élete, a hagyományőrzés, a népviselet. Amikor halászlét főzött mindig ronggyal gyújtott be, ő tudta,hogy mi ég jól, nem káros a füstje, majd arra rakott fákat. Szabómester volt és több tanítványa volt – fogalmazott Korsós János. A tárlatot július másodikáig tekinthetik meg az érdeklődők a Bácskai Kultúrpalotában.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!