Szabó Eszter

2023.05.15. 12:13

A Kiskunság madarainak színes világát mutatja be a kecskeméti grafikusművész – galériával

Madarat tolláról, embert barátjáról lehet megismerni – tartja a közmondás.  Szabó Eszter grafikusművész e gondolat mentén kezdett el madarászni. Kíváncsi volt arra, hogy melyik madarat miről ismerhetjük meg. Később ceruzát ragadott és lerajzolta azt, amit látott. Így születtek meg azok az alkotások, melyeket most Kecskeméten, a Természet Házában csodálhatunk meg. A művész grafikáinak köszönhetően színes és gyönyörű világ tárul elénk, melynek köszönhetően jobban megismerhetjük a madarak színes világát. 

Lizik-Varga Katalin

Szabó Eszter grafikusművész a kiállításon

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Szabó Eszter egy antikváriumban dolgozik Kecskeméten, emellett pedig grafikusművészként tevékenykedik. Nagyon szeret a természeti témákkal foglalkozni.  

Legutóbbi kiállításán a rovarok bámulatos világát mutatta be a közönségnek, most pedig a madarakat ábrázolva, újra egy gyönyörű, színes világba kalauzol el bennünket. 

Sokféle technikával kísérletezik, és mint mondta, már gyermekkorában is a művészet felé húzott a szíve. Édesapja a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban dolgozott, sőt grafikus karikatúrákat is készített, így a példa adott volt számára.  

A Madarak című kiállítása egy különleges világot tár a szemünk elé, melyen a Kiskunság madarait és a Magyarországon látható fajoknak egy kis részét mutatja be az alkotó.  

Rájöttem arra, hogy a madarak nagyon jó karakterekkel rendelkeznek, jó megjelenésük van és izgalmas a viselkedésük – mondta a művész. Hozzátette: szerintem, akit egyszer behúz ez a világ, azt utána nem ereszti.  

A madarászás során megfigyelik a madarakat. Akik nagyon komolyan veszik ezt a tevékenységet, még listát is vezetnek arról, hogy mikor milyen madarat figyeltek meg. 

Eszter listája pedig nagyon különleges, hiszen ő nem csak leírja és kipipálja a látott fajokat, de képekben  is ábrázolja az általa megfigyelt madarakat.  

Szabó Esztert az első madarászására Márta Krisztina, újságíró és biológia tanár kísérte el. Ezután később is együtt madarásztak. A kiállítást éppen ezért Márta Krisztina nyitotta meg, hiszen a képek születésének szinte szemtanúja volt. 

Nagyon hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Eszter nagyon jó megfigyelő, nyilván azért, mert vizuális művészetekkel foglalkozik – hangsúlyozta az újságíró. Mint mondta, Eszter rajzai nem csak határozásra alkalmasak, de a művészi ábrázolása is nagyon jellegzetes. Meg lehet ismerni, hogy ez Szabó Eszter munkája tette hozzá. 

A kiállítás megtekinthető a Természet Háza nyitvatartási idejében 2023. 06. 25-ig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!