Törtel

2023.05.11. 19:34

A kecskeméti művész gyermekkorát idézik a kiállított festmények – galériával

Petőfi által is megírt Kutyakaparó csárdában nőtt fel S. Vágó Eta kecskeméti festőművész, akinek kedden nyílt tárlata Törtelen.

Sebestyén Hajnalka

A festőművésznek nem ez az első tárlata Törtelen, sokan ismerik ott, hiszen a közelben nőtt fel

Fotó: Méhesi Éva

S. Vágó Eta kecskeméti festőművésznek Törtelen, a Déryné Művelődési Központban látható a kiállítása Itt születtem én ezen a tájon címmel, május 16-áig. Mint ahogyan a cím is utal rá: a festmények egy része a gyermekkorát idézik meg, a környék tanyavilágát. Emellett Bács-Kiskun megye ismert épületei is felfedezhetők. 

Több képen is látható különböző időszakokból a kocséri Kutyakaparó Csárda, melyben S. Vágó Eta festőművész gyermekkorában szüleivel lakott. A Kutyakaparó Csárda nem ismeretlen az irodalom és versbarátok számára, hiszen egykoron Petőfi Sándort is megihlette. Az alkotó elmondta: amikor ott éltek, egy nagyon szép környék és sok tanya vette körül a Kutyakaparót, ma már csak erdő maradt a kietlen tájon.

A festőművésznek nem ez az első tárlata Törtelen, sokan ismerik ott, hiszen a közelben nőtt fel. Nagy öröm számára, hogy kiállításának a felújított, nagyon szép gőzmalom, a művelődési központnak helyet adó épület adhatott otthont.

A gyermekévek során szerzett élmények, az alföldi tanyavilág szeretete sok festményén visszaköszönnek, emellett a szép épületek, az építészeti alkotómunka is sokszor megihleti. Így a kiállításán számos gyönyörű épület is látható, mint például a hajósi pincesor.

S. Vágó Eta megjegyezte, annak is nagyon örül, hogy sokan eljöttek a kiállításra. Úgy tapasztalja, az emberek egyre zárkózottabbak, inkább a digitális technika felé fordulnak. Ez az ő megnyitóján nem így volt, az emberek nyitottak egymás felé, beszélgettek egymással.

A kiállítást dr. Szenczi Árpád PhD intézetvezető, főiskolai tanár, dékán nyitotta meg, aki jól ismeri az alkotóművészt.

S. Vágó Eta hírportálunknak elmondta: ezen a kiállításon az elmúlt években festett alkotásai láthatók. Most egy picit pihen, de mindenképpen folytatja a számára oly fontos és szeretett alkotói munkát. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!