Kecskemét

2023.03.10. 11:28

Péczely Sarolta Kodály Zoltán tárgyi és szellemi hagyatékának szimbolikus koronaőre – galériával

Kodály Zoltán feleségével, Kodály Zoltánné Péczely Saroltával találkozhattak csütörtök délután az érdeklődők a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban.  A kecskeméti születésű zenetudós özvegyével Erdei Péter, Liszt- Bartók-Pásztory- és Kodály-díjas karnagy, Magyarország Érdemes és Kiváló Művésze beszélgetett. A nagy érdeklődés miatt kivetítőn is közvetítették az eseményt.

Lizik-Varga Katalin

Kodály Zoltánné Péczely Saroltával Erdei Péter beszélgetett

Fotó: Bús Csaba

A jubileumi Kodály év nagyon szép együttműködéseket eredményezett Kecskeméten. Az egyik program köztük a mai beszélgetés is, amit ugyan az elmúlt év decemberében terveztek megtartani, de egészségügyi okok miatt 2023. március 9-én került rá sor. 

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója alkalmából rendezett Kodály 140 Emlékév keretében hirdetett programok záróepizódján különleges vendég tisztelte meg a kecskemétieket. A Magyar Kodály Társaság és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár szervezésében ezúttal Kodály Zoltánné Péczely Sarolta látogatott a városba és mesélt a zenetudóssal megélt évekről és többek között a Kecskeméthez köthető élményeiről is beszélt. 

Péczely Sarolta énekművész a zeneszerző felesége volt 1959-től haláláig. Támogatta a zeneszerzőt. 27 éves volt, amikor megözvegyült, de ezután sem felejtette el szeretett férjét. 

Például az ő segítségével jött létre a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet Kecskeméten, a Nemzetközi Kodály Társaság, valamint a Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum Budapesten. 

Kodály özvegye a beszélgetőesten többek között visszaemlékezett a kecskeméti Kodály Intézet megalapításának az időszakára is. 

Elmondta, hogy Kodály halála után a kecskemétiek keresték fel őt elsőként azzal, hogy szeretnének tenni valamit Kodály Zoltánért. Az akkori tanácselnök hangsúlyozta, hogy nem kérnek semmit, de ha valakinek valamit adni szeretnék, adjam Kecskemétnek, mert megbecsülik – mondta Kodály Zoltánné. Hozzátette: Kecskeméttel olyan szoros kapcsolatunk volt, ami ritkaság, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes lenne valami kapcsolatról gondolkodni a jövőt illetően.  

Először egy múzeumról gondolkodott az özvegy, de hamarosan rájött, hogy a budapesti lakást érzelmi okok miatt nem szeretné „szétszedni”. Végül a Kodály-módszerről tartott két sikeres kecskeméti szeminárium után, rájött arra, hogy Kecskeméten igény van egy pedagógiával foglalkozó intézményre. Így alakult meg a kecskeméti Kodály Intézet, melynek létrehozásában Kecskemét egész vezetősége támogatta. 

Péczely Sarolta Kodály Zoltán tárgyi és szellemi hagyatékának szimbolikus koronaőre

 – fogalmazott Erdei Péter karnagy, a beszélgetőest házigazdája. 

Tulajdonképpen két fontos kérdéssel foglalkoztak az eseményen. Egyrészt választ kaphattak a jelenlévők arra a kérdésre – ami a közvéleményt is folyamatosan foglalkoztatta – hogy ki az a nő, akit a zenei életünk 20. századának óriása partnerként választott maga mellé. 

Másrészt betekintést nyerhettek abba, hogy milyen volt az élet Kodály Zoltánnal, akiről Illyés Gyula a kecskeméti színházban azt mondta, hogy „Karmester, nemcsak ezt a kart vezényled, jól tudod, hanem egy népet, a magyart...” 

A különleges eseményen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is, valamint dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő és prof. dr. Vas Bence, a Magyar Kodály Társaság elnöke is. 

A beszélgetőesten egy igazán felemelő zenei élményben is része lehetett a közönségnek, ugyanis a Kecskeméti Énekes Kör közreműködésével gyönyörű dallamok szólalhattak meg, melyek Kodály Zoltánra emlékezve megalapozták az est hangulatát. 

Kodály Zoltánné a Nemzetközi Kodály társaság tiszteletbeli elnöke, a Finn Rózsa Rend tulajdonosa, Pro Urbe díjas Kecskeméten és Budapesten, Dombóvár díszpolgára, a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Érdemrend középkeresztjének a tulajdonosa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!