Előadások

2023.03.19. 14:13

Nagy Czirok László néprajzkutatóra emlékeztek a halasi konferencián

A Szilády Áron Társaság és a Szilády Áron Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre tartott közös emlékkonferenciát szombat délelőtt a Szilády Áron Református Gimnázium dísztermében Nagy Czirok László születésének 140. évfordulója alkalmából.

Pozsgai Ákos

Szakál Aurél néprajzkutató, a Szilády Áron Társaság alelnöke

Fotó: Pásztor Gergely

A konferencia résztvevőit Bocskorás Bertalan, a Kiskunhalasi Református Egyházközség vezető lelkésze és Lukács László, a Szilády Áron Társaság elnöke köszöntötte, majd levetítették Ternyák Jenő Pro Urbe-díjas fotográfus, Nagy Czirok Lászlóról készült portréfilmjét.

Nagy Czirok László honismereti és néprajzi gyűjtőmunkájáról dr. Simon András, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kat, Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezetője, az MTA Néprajztudományi Bizottságának tagja tartott előadást, míg a múzeumalapítói munkásságáról Szakál Aurél néprajzkutató, a Szilády Áron Társaság alelnöke beszélt. Lajkó Gergely néprajzkutató, a Szegedi Tudományegyetem Történelemtudományi Doktori Iskola hallgatója a kiskunsági lovaskultúra sajátosságairól tartott előadást Nagy Czirok László gyűjtése nyomán. 

Nagy Czirok László 1950-ben a múzeumok államosítása, újjászervezése idején került a halasi múzeumba Sütő József múzeumvezető kérésére. Az 1950-es év egyik legfontosabb eredménye, hogy Nagy Czirok Lászlónak sikerült megvásárolni Molnár K. Ferenc halasi gazdálkodótól 1100 darabból álló vegyes néprajzi és várostörténeti gyűjteményét.

A Múzeumok és Műemlékek Országos Központja 1951. január 1-jén a múzeum vezetésével Nagy Czirok Lászlót bízta meg. 

A Thorma János Múzeum nevet 1951. július 1-jén vette fel az intézmény a Múzeumi Központ döntése alapján.

A Thorma-múzeum 1953 júliusban született döntés alapján kapta meg és költözhetett a jelenlegi helyére, az 1887-ben épült Kolozsváry-féle kúriába. A múzeumi anyagot 1953 szeptemberében költöztették át az új épület raktáraiba. Nagy Czirok László néprajzkutató halasi parasztköltők összegyűjtött írásai ma is megtalálhatók a Néprajzi Múzeum Etnológiai Adattárában is és kutathatók.

Az emlékkonferenciát Bakó Katalin könyvtáros, népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere, Székely Tibor és dr. Károly Vladár népzenészek régi halasi népdalokat bemutató előadása zárta.

A Szilády Áron Református Gimnázium dísztermében tartották a konferenciát
Fotós: Pásztor Gergely

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!