Kultúra

2023.03.19. 12:02

Múzeumi emlékhelyet emeltek Petőfi sírversének Kalocsán

Kalocsán, a Viski Károly Múzeum udvarán lévő sírkőgyűjtemény mellett kialakított új emlékhelyre került az 1848. március 18-án elhunyt, 51 évet élt Szabó Ferenc sírköve. A vörös márványból készült, a helyi és a megyei értéktárba felvett, a Múzeumok és Műemlékek Országos Központja által védetté nyilvánított sírkőre egykoron, a bizonyítottan Petőfi Sándor által írt sírverset vésték. Az emlékhelyet március 15-én, a városi ünnepségsorozat keretében avatták fel.

Zsiga Ferenc

Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója

Fotó: Zsiga Ferenc

Az emlékhely avatójára egybegyűlteket dr. Filvig Géza polgármester köszöntötte. A város vezetője elismerését fejezte ki Romsics Imre múzeumigazgatónak és munkatársainak, amiért az 1882 óta számon tartott sírkőnek, amely a sírverse révén került a Petőfire való emlékezés homlokterébe, méltó emlékhelyet állítottak. 

Romsics Imre beszédében felelevenítette a vers, a sírkő és Szabó Ferenc történetét, aki tragikus fegyverbalesetben vesztette életét. A szabadságharcban is részt vett módos földirtokos és kereskedő az egyik üzleti útján véletlenül a saját puskájával ejtett magán halálos sebet. Miután lelkes Petőfi-rajongó volt, felesége és lánya személyesen kereste fel és kérte meg a költőt, hogy írjon egy rövid epigrammát, amely felkerülne a sírkőre. Azt is tudni lehet, hogy vélhetően a jobbágyfelszabadítás hírét, de Petőfi 1847-ben megjelent első verseskötetét bizonyítottan Szabó Ferenc hozta a városba.

Ahogy a lánglelkű költő, az eddig egyedül ismert Petőfi sírvers is kalandos utat járt be. 

A sírkövet a temetői fősétány építése miatt évtizedekkel ezelőtt a ravatalozó kápolnával szemben helyezték el a jelentősége miatt, azonban Szabó Ferenc hamvait nem bolygatták meg, azok az eredeti helyükön maradtak. A múzeum udvarán kialakított emlékhelyre viszont nem csak maga a barokkos küllemű sírkő, hanem egy Petőfi portré, és külön egy márványtábla is került, amelyen nagyobb betűkkel a sírkövön olvasható epigramma olvasható:

„Itt nyugszik a haza hű polgára, Szabó Ferencz. Élt 51 évet, meghalt 1848-ik évi március 21-dikén.Míg búcsúztam családomtól,/Engem a halál utamba várt,/Nőm s´ gyermekeimet meg nem kímélve/Kegyetlenül a zord sírba zárt./Nyugodalom melly elszállottál a mi szívünkből/Szállj ide a sírnak drága lakója fölé,/Életet és örömet adnánk a férj s az apának;/S e kőnél egyebet nem lehet adni neki./Állni soká fog e kő, hamarább elporlik azonban,/Mint lelkünkben ama bánat, a’ mellyet okoz.” 

Az ünnepségen a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolájának diákjai adtak műsort, az emlékhely-avatás végén Pécsi Vivien, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a sírkő előtti jelképes síron helyezett el koszorút. 

Történelmi helyszíneket lehet végigbarangolni a kalocsai túrán

Romsics Imre beszédében a sírkő áthelyezése kapcsán készült kiadványokra is felhívta a figyelmet. Ezekben a sírkő történetét foglalták össze, kiegészítve az irodalomtörténész szakma álláspontjával. Mint az igazgató rámutatott: a kalocsai sírvers az idén elkészülő legújabb Petőfi összesben is szerepelni fog. A Szabadon éltek haltak címet viselő füzet egy közel másfél órás kalocsai túrára hívja az érdeklődőket. Ennek keretében a résztvevők az útmutatás szerint, a jelképes sírtól indulva végigjárják azokat a kalocsai helyszíneket, amelyek az 1848-as forradalomhoz, az azt megelőző reformkorhoz, illetve az azt követő szabadságharchoz köthetők. A túra során feladatokat kell végrehajtani, amelynek végén szerencsés esetben kijön a megfejtés, amelyért a körútról visszatérők egy kis ajándékot kapnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!