Rendezvény

2023.03.11. 06:50

Idén is sokszínű programmal készülnek a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF) június 21. és 25-e között Kecskemét négy helyszínén – tájékoztatta hírportálunkat Mikulás Ferenc, a fesztivál igazgatója és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője. A minden második évben megrendezett nemzetközi seregszemlén a két év alatt készült magyar és európai animációs mozi- és televíziós filmeket vetítik a közönségnek és a szakmai zsűrinek. A versenyfilmek mellett a legjobb versenybe nem került filmeket információs program keretében láthatják az érdeklődők. A Panoráma szekcióban a KAFF külföldi testvér fesztiváljainak filmjeit mutatják be. Egyebek mellett láthatók lesznek az argentin Córdoba, a stuttgarti, a portugál Espinho, a kínai Hangzhou, valamint a franciaországi Annecy fesztivál legjobbjai is Kecskeméten.

Horváth Péter

Szeberényi Gyula Tamás, országgyűlési képviselő, Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm igazgatója és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) vezérigazgatója (b-j)

Fotó: MTI / archív-felvétel

A vetítések négy helyszínen, a Malom Moziban, a Hírös Agórában, az Otthon moziban és a főtéren (Tér a térben) – ahol korszerű, nappali fényben is jól látható ledfalon – lesznek élvezhetőek. A Petőfi év kapcsán vetítik a János vitézt, Ternovszky Béla 80. születésnapja alkalmából pedig a Macskafogót. A Toldit információs vetítés keretében láthatják a nézők a főtéren. Mikulás Ferenc elmondta, hogy mint megszokhattuk, a programok természetesen ingyenesek lesznek. – Kodály városában, a zeneszerző mondását, mely szerint „legyen a zene mindenkié”, a mi műfajunkhoz alakítottuk: legyen az animáció mindenkié! – mondta Mikulás Ferenc a mindenki számára nyitott fesztiválról.

A szervezők Kecskemét kistérségére is gondoltak: az Aranyhomok Kistérségi Egyesülettel együttműködve ezeken a településeken is vetítenek filmeket, az ott lakók szavazhatnak a magyar versenyprogram filmjeire. Emellett a fesztivállal egyidőben kerül megrendezésre a XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál.

A zsűri sem csak szakemberekből áll, mellettük az egyetemi hallgatókból álló diákzsűri, az általános- és középiskolások ifjúsági zsűrije, a kistérségi közönség és a fesztivál nézői is leadhatják szavazataikat a verseny darabjaira.

A KAFF több mint versenyfilmek vetítése: valódi összművészeti fesztivál. Így lesznek kiállítások, workshopok, szakmai beszélgetések és a zenei élmény sem maradhat el.

Bemutatják a nézőknek, hogy hogyan készült a Toldi és a Minden a rokonom (Kojot), a kiállítás a Hírös Agóra Kodály termében lesz látható. A 150 éves magyar képregényt külön tárlattal ünneplik és kiállítással köszöntik a 80 éves Haris László fotóművészt.

Szakmai könyvbemutatók is várják az érdeklődőket: Kollarik Tamás, Orosz István, Cakó Ferenc és Varga Zoltán köteteit mutatják be a közönségnek.  

Mesterkurzusokat is tartanak. Mauro Carraro svájci filmrendező, zsűritag tart előadást a digitális világ és az animáció kapcsolatáról és az utómunkával kapcsolatban is lesz egy mesterkurzus. Kovásznai György festő-animációs rendezőre kerekasztal beszélgetéssel emlékeznek meg.

Szokás szerint koncerteket is láthat a közönség. A Kaláka együttes a fesztivál visszatérő vendége, és fellép a Bohém Ragtime Jazz Band.

Hagyomány a fesztivál életében a fényfestés, ami idén a felújított városháza homlokzatán lesz látható, a harangjáték elevenedik meg animációként.

A kicsiket animációs workshopokon várják, ahol saját maguk is készíthetnek animációs filmet az Ifjúsági Otthon Tükörtermében.

Mikulás Ferenc elmondta, hogy arculatuk kétévenként megújul, az idei imázst is Ulrich Gábor grafikus tervezte. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos végzősei pedig féléves munkatervük keretében a KAFF lehetséges szignálfilmjeit készítik el, melyekből a legjobbak vetítésre is kerülnek a vetítési blokkok előtt.

A közszolgálati televízió folyamatosan közvetít az eseményről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!